Od ilegalnog ulaska odvraćeno 725 migranata 

ZVORNIK

Od ilegalnog ulaska odvraćeno 725 migranata

Pripadnici Granične policije BiH, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, u julu su na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice, uspjeli da od ilegalnog ulaska odvrate 725 lica, dok su u graničnom pojasu pronađena 63 migranta, rečeno je danas u Jedinici granične policije Zvornik. Pronađeni migranti su predati Terenskoj kancelariji za poslove sa strancima u Bijeljini na dalju proceduru.
Komandir Jedinice granične policije Zvornik Miralem Imamović rekao je novinarima da je u julu dšlo do povećanja priliva migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice, koji je skoro duplo veći u odnosu na juni.
„Najugroženije područje sa najviše pokušaja ilegalnog prelaska granice je na području Zvornika, tačnije od Karakajskog polja do Pilice“, rekao je Imamović i dodao da Jedinica granične policije Zvornik, u saradnji sa MUP-om Republike Srpske, svakodnevno preduzima mjere u cilju njihovog odvraćanja od prelaska granice.
Jedinca granične policije Zvornik često preduzima mjere u cilju spašavanja i sprečavanja migranata da ilegalno pređu Dirnu.
„Česte su situacije da pronađemo migrante koji se zadrže na nekoj riječnoj adi ili im se prevrne čamac, a dešavalo se da spašavamo po desetak migranata od utapanja“, rekao je Imamović.
Podsjetivši da su nedavno dva migranta pokušala da preplivaju Drinu kod Zvornika i da su ih pripadnici Jedinice granične policje spasli, Imamović je rekao da se ta lica prevezu do Doma zdravlja Zvornik radi ukazivanja ljekarske pomoći, a nakon toga, prema proceduri, predaju se Terenskoj kancelariji za poslove sa strancima u Bijeljini.
Lica koja pokušavaju da ilegalno pređu granicu uglavnom su afro-azijskog porijkla i dolaze iz Maroka, Tunisa, Libije, Bangladeša, Somalije, Pakistana, Avganistana, Sirije, Iraka i drugih zemalja.

(infobirac.net)

(Foto: Ilustracija, agencije)