Obilježana krsna slava Zvornika

ZVORNIK
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: slavagrada1 not found

Obilježana krsna slava Zvornika

Služenjem večernje službe u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, litijom kroz grad i lomljenjem slavskog kolača na platou ljetne pozornice ispred zgrade Narodne biblioteke i muzejske zbirke, obilježena je večeras krsna slava Zvornika Sveta Petka Trnova – zaštitnica grada. 
Večernju službu u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služilo je mjesno sveštenstvo, a litiju sa ikonom Svete Petke Trnove, koja je prošla kroz grad, predvodio je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.
Slavski kolač slomili su gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, episkop Fotije, sveštenstvo, gosti i građani.
Fotije je u kraćem obraćanju rekao da se sveta prepodobna mučenica zamonašila i da je potom počelo njeno stradanje, dodavši da je do kraja života propovijedala Jevanđelje Hristovo i da od toga nije odustajala, te je na kraju mačem posječena kao i mnogi drugi mučenici tog vremena.
„Za nas pravoslavne Srbe mučeništvo nije ništa novo. Mi u svakom našem gradu u Republici Srpskoj imamo spomenike stradalim borcima. I ti borci su bili mučenici, ako ne za vjeru, onda sigurno za otadžbinu i za svoj etnos, narod“, rekao je episkop Fotije.
Ističući da su mnogi živote dali za Republiku Srpsku, za našu slobodu, naše dobro, mir i blagostanje našeg naroda, episkop Fotije je istakao da je sveta dužnost da ih se i na svakom mjestu sjećamo i poklanjamo njihovim sjenima.
„Daj bože da naš narod bude jedinstven i zajedno. Nas Pravoslavna crkva uči jednostavnoj filozofiji – filozofiji ljubavi prema Bogu i bližnjima, to je naš krst kojim hodimo i kojim ćemo hoditi vječno“, rekao je vladika Fortije.
On je naglasio da treba da volimo Republiku Srpsku i da je čuvamo, jer Republika Srpska čuva nas.

Gradonačelnik Stevanović čestitao je sugrađanima slavu, poželjevši da se još dugo proslavlja i uvijek bude simbol zajedništva, poštovanja i ljubavi među svim ljudima na ovim prostorima.
Ističući da su slave uvijek prilika da se okupe članovi porodica, prijatelji i rodbina, Stevanović je rekao da je i naš grad jedna velika porodica. 
„Očekujem da pokažemo nivo našeg zajedništva, samopoštovanja i poštovanja prema svakome, jer samo tako možemo praviti rezultate kakve smo pravili do sada i ići naprijed“, istakao je Stevanović.
Prethodno je na spomeniku za 1.080 boraca, koji su poginuli u odbrambeno otadžbinskom ratu služen pomen i položeni vijenci.

U slavu Svetoj Petki Tvrovi, poslije lomljenja slavskog kolača, održana je svečana akademija na kojoj je besjedio glumac Tihomir Stanić, a u muzičkom dijelu nastuptilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Krsna slava Sveta Petka Trnova proslavlja se u okviru manifesatcije „Zvorničko ljeto“, koje je počelo 2. avgusta.

„Zvorničko ljeto“ završava se večeras koncertom Nede Ukraden, koji će početi u 21.00 čas na ljetnoj pozornici pored Drine.

(infobirac.net)