Dogovorena saradnja srednjih škola iz Zvornika i Vlasenice sa NDC Mostar

ZVORNIK

Dogovorena saradnja srednjih škola iz Zvornika i Vlasenice sa NDC Mostar

Na radnom sastanku predstavnika Nansen dijalog centra (NDC) Mostar i menadžmenta JU SŠC „Petar Kočić“ Zvornik i JU SŠC „Milorad Vlačić“ Vlasenica dogovorena je realizacija projekta u obrazovanju s ciljem jačanja interkulturalnog razumijevanja u višenacionalnim zajednicama Bosne i Hercegovine. Svrha programa je izgradnja vještina komunikacije kod mladih ljudi s ciljem daljeg promovisanja ideja i kulture dijaloga i tolerancije u zajednicama. U okviru ovog programa biće realizovani treninzi i radionice.

JU SŠC „Petar Kočić“ ima veoma pozitivno iskustvo kad je u pitanju saradnja sa NDC Sarajevo. Realizovan je veliki broj projekata u lokalnoj zajednici i školi, preko 200 učenika i 30 profesora posjećivalo je treninge i edukacije, a organizovano je sedmodnevno studijsko putovanje u Norvešku za osam profesora.

Po riječima direktorice zvorničke škole Biljane Pisić, buduća saradnja je veoma značajna za ovu obrazovnu ustanovu, te se nada da će biti mnogo zajedničkih projekata. Pored predstavnika JU SŠC „Petar Kočić“ sastanku je prisustvovao i direktor JU SŠC „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice Goran Đurić.

Ispred NDC prisustvovali su direktor NDC Mostar Elvir Đuliman i projekt menadžer Vernes Voloder. Pored predstavnika NDC-a i menadžmenta škola, sastanku su prisustvovali Tatjana Grujo i Maja Grubešić, lokalni koordinatori za projekte PRO – budućnost. One su, takođe, izrazile spremnost i želju da podrže buduće projekte i saradnju.

(infobirac.net)