U Milićima podnesena 22 zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu

MILIĆI VIJESTI

U Milićima podnesena 22 zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu

alt

Centru za socijalni rad u Milićima do sada je podnesno 22 zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, što je novo pravo iz oblasti socijalne zaštite koje finansira Vlada Republike Srpske – potvrđuje viši stručni saradnik za socijalnu i porodičnu zaštitu u Centru za socijalni rad u Milićima, Spomenka Durmić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Pravilnik o ostvarivanju prava na ličnu invalidninu čija je primjena počela 1. jula, a prva isplata očekuje se u avgustu. Vlada Republike Srpske sredinom prošlog mjeseca donijela je odluku o naknadi za lične invalidnine, a Iz budžeta su za 2018. godinu odobrena dva miliona KM za ove namjene. Prema procjenama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, 3.200 lica sa najtežim invaliditetom mjesečno će dobijati po 100 KM.

Ličnu invalidninu mogu ostvariti lica sa prebivalištem u Republici Srpskoj čija su tjelesna oštećenja od 80 do 100 odsto, kod kojih je invaliditet nastupio u razvojnom periodu do 18. godine, te koja zavise od pomoći i njege drugog lica.

radiomagic