Od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 1120 migranata

VIJESTI ZVORNIK

Od ilegalnog prelaska granice odvraćeno 1120 migranata

U prvih  šest mjeseci 2018 godine na području Zvornika, Srebrenice i Bratrunca od namjere ilegalnog prelaska državne granice mjerama i postupanjem  Granične policije BiH odvraćeno  oko 1120 lica dok je  u graničnom pojasu  pronašeno 420 ilegalnih  i upućeni u Službu  za poslove  terenska kancelarija u Bijeljini na dalju proceduru, rečeno  je iz Jedinice granične policije Zvornik.

Komandir Granične policije Zvornik  Mirel Imamović  kaže da je u poslednjih mjesec dana došlo do povećanja  priliv migranata  i da nema utvrđenog pravila u broju dnevnih  pokušaja ilegalnog  prelaska granice.

„Svojim operativnim mjerama i radnjama svakodnevno  preduzimamo mjere u cilju njihovog odvraćanja u prelasku granice i krijumcarenju ljudi . .Taj broj svakodnevno   varira , nekada nema ni jednog pokusaja prelaska,  a nekada ih bude 25, 30, 50  u zavisnosti od dana, tako da se i dalje nastavlja  pritisak na istočni dio granice BiH.

Imamović je rekao da u cilju zaštitu  granice od ilegalnog prelaska migranata   ostvaruju u saradnji  sa MUP RS sa kojima imaju potpisan sporazum.

„U slučaku da pripadnici MUP-a Rs pronađu migrante u graničnom području  oni ih predaju Graničnoj policiji  BiH ili Službi za poslove sa strancima u Bijeljini.

Lica koja pokušavaju da ilegalno  pređu granicu  su uglavmo afro-azijskog porijekla i  dolaze iz  Maroka , Tunisa , Libije , Bangladeša , Somalije , Pakistana, Indije , Avganistana , Sirije , Iraka , dok je povećan broj lica  iz Irana zbog bezviznog režima sa Srbijom.

infobirac.net