Danas je Vidovdan jedan od najsvetijih dana za Srbe

REGIJA BIRAČ ZANIMLJIVOSTI

Danas je Vidovdan jedan od najsvetijih dana za Srbe

Vidovdan je verski praznik kog Srpska pravoslavna crkva obeležava 28. juna po novom, a 15. juna po starom kalendaru. U srpskoj istoriji značajan je jer se baš na taj dan 1389. godine odigrao jedan od najbitnijih događaja za srpski rod, Kosovski boj. Po crkvenom kalendaru na ovaj dan slave se Sveti Vid, Sveti Modest i Kriskentije, prorok Amos i Sveti srpski knez Lazar. U narodnim predanjima Sveti Vid leči od svih očnih bolesti i omogućava slepima da progledaju. Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini spomen i proroku Amosu. On je rođen 499. godine pre Gospoda Isusa Hrista u Tekuji, plemenu Zavulonovom jevrejskog naroda. Bio je otac proroka Isaije i prorokovao je pedeset godina. Vlasti su ga progonile zbog toga što je savetovao ljude da se okrenu jedinoj pravoj veri.

Po narodnom predanju, Knez Lazar je slavio proroka Amosa. Sveti Knez Lazar rođen je u porodici vlastelina Hrebeljanovića. Oženio se ćerkom velikog župana Jug Bogdana, Milicom, u narodu poznatijom kao knjeginja Milica. Imao je osmoro dece i bio je dobar vladar svom narodu. Za sobom je ostavio manastire Ravanicu, Gornjak i Vrdnik, nazvan Nova Ravanica, kao svoje zadužbine. Uoči Vidovdana, svoje slave pozvao je vojvode srpske na poznatu Kosovsku večeru. Posle večere, rano ujutru, na sam dan bitke, srpski vojnici su se pričestili u crkvi Lazarici u Kruševcu posle čega su hrabro pošli da brane svoju veru i narod od najezde Turaka. Posle Kosovske bitke, uz veliku svečanost, porodica je prenela telo Kneza Lazara u njegovu zadužbinu Ravanicu i od tada se slavi spomen na ovog Božijeg ugodnika.

Ovo su neki od važnijih događaja koji su se desili na Vidovdan.

  • KOSOVSKI BOJ

Treba svakako početi od 1389. godine, tj. od bitke na Kosou gde se dogodio sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske vojske pod vođstvom sultana Murata. Ovaj boj podrazumeva žrtvovanje za više vrednosti i opredeljenje za duhovno naspram materijalnog. Odricanje kneza Lazara  od ovozemljske slave postalo je osnova srpskog nacionalnog etosa.

Kult ovog praznika dodatno se učvrstio za vreme romantizma, jer je buđenje nacija bilo neminovna činjenica ovog pokreta.

  • SARAJEVSKI ATENTAT

Takođe na Vidovdan, ali 1914. godine, desio se atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu u Sarajevu od strane Gavrila Principa što je pokrenulo Prvi svetski rat.

  • VERSAJSKI SPORAZUM

Na Vidovdan 1919. potpisan je Versajski sporazum sa Nemačkom, čime je završen Prvi svetski rat. Nemačka je u skladu sa ovim ugovorom morala priznati da je isklučivi krivac za Prvi svetski rat.

  • VIDOVDANSKI USTAV

Davne 1921. godine srpski kralj Aleksandar Karađorđević doneo Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovaj ustav važio je do 6. januara 1929. godine. Usvajanje ovog ustava donelo je velike političke sukobe u tadašnjoj SHS.

  • MILOŠEVIĆEV GOVOR I ODLAZAK

Na Vidovdan 1989. godine obeleženo je 600 godina Kosovske bitke, Miloševićevim govorom na Gazimestanu.

Na Vidovdan 2001. godine Slobodan Milošević je izručen tribunalu u Hagu.

 

infobirac.net