Tokom obilježavanja Dana grada, Zvornik posetilo preko 3.000 gostiju – Manifestacioni turizam povećao broj noćenja

ZVORNIK

Tokom obilježavanja Dana grada, Zvornik posetilo preko 3.000 gostiju

Manifestacioni turizam povećao broj noćenja

Da je manifestacioni turizam velika razvojna šansa za razvoj lokalnih turističkih potencijala odavno su uvideli u Gradskoj upravi u Zvorniku te su finansijskom podrškom različitim sportskim, kulturnim i zabavnim manifestacija značajno doprineli povećanju broja noćenja, ali i povećanju poseta uopšte. Organizacija dva međunarodna sportska turnira u proteklih 20 dana obezbedila je da u šest zvorničkih motela i hotela budu popunjeni svi smeštajni kapaciteti, a čak se tražio i krevet više.

Prema rečima odgovornih u Gradskoj upravi u Zvorniku tokom deset dana meseca maja, koliko je kroz različite manifestacije obilježavan Dan grada, Zvornik je posetilo više od 3.000 gostiju, a svi hotelski kapaciteti su bili popunjeni tokom međunarodnog tekvondo i džudo turnira.

 – Mi imamo nekoliko manifestacija tokom godine kada naš grad posećuju gosti iz svih krajeva sveta. Počevši od „Svetosavke nedelje” u januaru, preko Dana grada u maju, te krsne slave u avgusu mesecu, koja je u sklopu „Kulturnog leta”, te niza drugih događaja koji privalače goste, trudimo se oživimo turističke potencijale. Zapravo, ovaj vid manifestacionog turizma nadomesti sve neodstatke turističkih potencijala koji još nisu gotov turistički proizvod. Ovde treba naglasiti da su pored hotelijera mogli da zarade i trgovci i ugostitelji jer je najveći broj ovih posetilaca bio u Zvorniku u dnevnoj varijanti , dok su gosti iz inostranstva bili na noćenju. Tokom tekvnodno turnira koji je bio međunarodnog karakteta imali smo potpuno popunjene kapacitete u svim hotelima i motelima jer su na takmičenju učestvovali sportsiti iz 13 zemalja Evrope i sveta, a slično je bilo i tokom turnira u džudou. Zbog svega navedenog Gradska uprava će i dalje nastaviti da podržava sve slične sportske, kulturne i zabavne događaje – istakao je Milan Cvijetinović, načelnik Odeljenja za privredu i društvene delatnosti.

U Turističkoj organizaciji Zvornika potvrdili su ove podatke i istakli da je prošle godine u maja mesecu zabilježeno ukupno 600 noćenja, a da su ove godine samo za dva vikenda premašili taj broj.

 – Pored ova dva sportska događaja i izložba pasa, koja je bila jednodnevnog karaktera je privukla oko 1.200 do 1.500 posetilaca, tako da sa sigurnošću možemo reći da je našu lokalnu zajednicu za desetak dana obilježavanja Dana grada posetilo preko 3.000 posetilaca – rekla nam je Ivana Đokić-Milanović iz Turističke organizacije Zvornika i dodala da je najviše turista koji posećuju Zvornik zainteresovano za dnevne posete te ugostiteljsku i gastronomsku ponudu.

 – To smo mogli videti i tokom poslednje promocije naše turističke ponude u Beogradu. Svi su se raspitivali za dnevne posete jer smo tranzitno mesto, odnosno na raskrsnici puteva te se većina odlučuje za dnevne posete. U tom kontekstu se traži i preporuka za kvalitetnu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu. Statistički podaci o broju noćenja, takođe, govore da se beleži rast poseta što je pokazatelj da se u Zvorniku stalno nešto novo dešava na svim poljima – kaže Đokić-Milanović i dodaje da tokom svih manifestacija oni organizuju turističke vodiče koji su u službi gostiju.

„Zvorničko leto” najposećenije

Najviše gostiju Zvornik ima tokom meseca avgusta, kako zbog godišnjih odomora, te činjenice da veliki broj Zvorničana radi u inostranstvu, kao i zbog manifestacije „Zvorničko leto” kada se pored slave grada, organizuju brojni koncerti, kulturni i zabavni događaji. Ovu manifestaciju za sedam dana prati oko 50.000 ljudi.

(Tekst i foto: Euroblic, R.Jokić)