Obilježeno 26 godina od formiranja Zvorničke brigade i jedinice Vukovi sa Drine

ZVORNIK
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: godisnjicabrigade not found

Obilježeno 26 godina od formiranja Zvorničke brigade i jedinice „Vukovi sa Drine“

Pomenom poginulim i umrlim borcima, te polaganjem vijenaca na centralnom Spomen obilježju u Zvorniku je obilježeno 26 godina od formiranja Zvorničke brigade i jedinice „Vukovi sa Drine“.

Vinko Pandurević, ratni komandant Zvorničke brigade, istakao je da se neke sudbonosne stvari koje su od presudnog značaja za Republiku Srpsku zaboravljaju.

 – Mjeseci maj i jun su bili ključni za formiranje Vojske Republike Srpske jer smo tada shvatili da muslimani odbijaju sve mirovne planove i da su se latili oružja. Naše tadašnje državno rukovodstvo je bilo prinuđeno da formira svoju vojsku. Prvo su to bile grupe ljudi koje je kasnije zamijenila vojska. Želim da istaknem da mnogi žele da promijene istoriju i kažu da je naš rat bio zločinački rat, odnosno  žele da kažu da je pravo da branite svoj narod bilo zločinačko pravo, čemu se moramo žestoko suprotstaviti. Moramo danas jačati Republiku Srpsku, treba kritikovati negativne pojave, ali čuvati Republiku Srpsku – istakao je Pandurević.

Komandant Jedinice „Vukovi sa Drine“ pukovnik Milan Jolović Legenda naglasio je da su Zvornička brigada i jedinica „Vukovi sa Drine“, koja je bila u sastavu Zvorničke brigade, bile jedne od najelitnijih formacija Vojske Republike Srpske.
– Obilježavanjem datuma formiranja jedinica, brigada, korpusa, želimo da speriječimo sve one nedobronamjerene koji negirjau tekovine naše slavne borbe i koji pokušavaju da izvrše reviziju naše istorije prema njihovim mjerilima – rekao je Jolović.

On je naglasio da postoji samo jedna istina, a to je da je srpska vojska u odbrambeno-otadžbinskom ratu štitila vjekovna srpska ognjišta i od zla branila svoj narod.  Jolović je podsjetio da je jedinica „Vukovi sa Drine“ ratovala u zoni cijele teritorije Republike Srpske, učestvujući u svim operacijama koje je organizovao Glavni štab Vojske Republike Srpske.

Zvorničak brigada je za ratne zasluge i stvaranje slobode na ovim prostorima odlikovana dva puta Orednom Nemanjića. U toku odbrambeno-otadžbinskog rata Zvornička brigada imala je 538 poginulih boraca, 32 nestala i 1.800 ranjenih, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili komandanti Zvorničke brigade i drugih jedinica Vojske Republike Srpske, predstavnici boračkih organizacija, rarnih vojnih invalida, porodice poginulih boraca, grada Zvornika i drugi.

(infobirac.net)