Mladi Radomir Tomić prvak Bosne i Hercegovine u tenisu do 14 godina – Potvrda velikog talenta

OSTALI SPORTOVI SPORT

Mladi Radomir Tomić prvak Bosne i Hercegovine u tenisu do 14 godina

Potvrda velikog talenta

Mladi Radomir Tomić, osvojio je prvo mjesto na prvenstvu Bosne i Hercegovine u tenisu za igrače do 14 godina, koje je održano od 27. do 29. maja u Tuzli. On je u finalu savladao Tarika Bajrovića, ubjdeljivo sa 2:0 (6:2, 6:1) i tako još jednom povrdio da se radi o velikom talentu.
Ono što uvjerava da će u budućnosti postizati sjajne rezulate je njegova velika posvećenost bijelom sportu i rad na treninzima koji se graniče sa fanatizmom. Sa nepunih deset godina počeo je trenirati u TK “Vidikovac” u Zvorniku, pod budnim okom trenera Miloša Jovanovića. Sada uporedo trenira u TK “Fer plej” u Beogradu, gdje ga vodi trener Radoje Pleksić, a godinu dana je trenirao i kod Nenada Trifunovića, trenera poznatog tenisera Viktora Trojickog.
– Kada je kao mali došao do teniskog reketa, nije se odvajao od njega, udarajući lopticu po hodniku, u kući i u dvorištu. Nije bilo druge već da ga podržimo maksimalno, a on to uveliko uzvraća. Kada je u Beogradu, trenira po šest sati dnevno, a u Zvorniku, dva sta pošto pohađa osnovnu školu. Zahvalni smo nastavnicima, direktoru škole i školskim drugovima koji mu pomažu da stiže savadati nastavu zbog velikog odststva – rekao nam je otac Dalibor, koji uz suprugu Cvijetu obezbjeđuje uslove za treninge i takmičenja.

Tomić je do sada osvojio preko 50 pehara u reprezentaciji BiH i Republike Srpske.
-Pobjeđivao sam na turnirima u Češkoj, Mađarskoj i Italiji. U klubu “Fer plej” osvojio sam 15 prvih mjesta. Na rang listi u Srbiji sam na drugom mjestu među juniorima. U posljednjih pet mečeva u Srbiji izgubio sam svega devet gemova, a na prvenstvu BiH u Tuzli, u pet mečeva nisam izgubio nijedan set. Posebno mi je draga pobjeda protiv Ahmeda Kurtića, koga sam u polufinalu dobio sa 6:3 i 6:4. Ne mogu reći šta me najviše odlikuje, jer se podjednako snalazim u svim elementima igre – kaže nam mladi Tomić.
On je pobjeđivao na više turnira A klase u organizaciji Evropske teniske federacije. U posljednjih nekoliko mjeseci pobijedio na turnirima Prve kategorije igrača do 14 godina u TA “Elite” u Novom Sadu i TK “Sloboda” u Čačku.
Porodica do sada snosi sama sve troškove treniranja i takmičenja. Bila je jedna simblična pomoć gradske uprave Zvornik, a trebalo bi svi kojima je sport na srcu da pomognu da ovome nadasve talentovanom, ali i već uspješnom teniseru da razvije svoj talenat još više i postane istinski as, na ponos svojih roditelja, trenera i grada Zvornika.
D.Gajić