Evropski projekat REINWASTE

VIJESTI ZVORNIK

Tehnološki fakultet iz Zvornika učestvuje u projektu ,,REINWASTE”

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Tehnološki fakultet Zvornik učestvuje kao član međunarodnog konzorcijuma  na projektu finansiranom od strane EU-Interrg Mediterranean region i IPA, pod nazivom REINWASTE “REmanufacture the food supply chain by testing INnovative solutions for zero inorganic WASTE” (Preispitivanje lanca snabdijevanja prehrambenim proizvodima testiranjem inovativnih rješenja za nultu emisiju neorganskog otpada). Prvi radni sastanak konzorcijuma projekta održan je u periodu od 10 do 11 Aprila pod organizacijom koordinatora projekta  Agencia de Gestión Agraria y Pesquera de Andalucía (AGAPA), u Granadi.

 

Ovaj projekat ima za cilj promovisanje inovacionih kapaciteta u okviru mediteranskog regiona na polju razvoja pametnih i održivih tehnologija, promovišući svoju ulogu u povećanju transnacionalne aktivnosti inovativnih klastera i mreža klјučnih poljoprivredno-prehrambenog sektora u oblasti Mediteranske (MED) regije. Takođe, REINVASTE ima za cilj da olakša i pomogne poljoprivredno-prehrambenim kompanijama iz mediteranskog regiona koje su posvećene idejama i  tehnološkim rješenjima nulte emisije neorganskog otpada, kako bi bile konkurentnije i ekološki prihvatljivije, tj. da proizvode više sa manjom emisijom neorganskog otpada. Prema riječima gospodina Ricardo Domínguez, zamjenika Ministra za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj regionalne Vlade Andaluzije, koji je prisustvovao Kick off sastanku, “pred nama su veiki izazovi, ali i prilika da se doprinese održivom razvoju, stvarajući manje otpada. Neophodno je razmišljati ne samo o novim načinima redukcije proizvodnje otpada već i o potrošnji.”

Projekat je fokusiran na mala i srednja preduzeća koja su posvećena  razvoju i inovacijama u svjoj oblasti, a koja su proaktivna u klasterima kroz inicijative smanjivanja i prevencije emisije otpada iz pljoprivredno-prehrambenog lanca, te pomažu privrednicima u saradnji i razmijeni iskustava. U okviru toga, REINWASTE je zamišljen kao testni projekat promovišući koncept “short-time” praktične primjene rješenja, kako bi pravovremeno odgovorio zahtjevima “time to market”. Optimizuje upotrebu bioloških materijala i redizajnira proizvode i procese da ograniči proizvodnju neorganskog otpada. Ovim projektom testiraće se modeli naprednih rješenja na tri prehrambena klastera u regionu Jugoistočne Evrope: povrtlarstvo u Anrdaluziji (Španija), mljekarstvo u Emilija-Romanja (Italija) i klaster proizvodnje i prerade mesa u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala (Francuska). Pored toga, poljoprivredno-prehrambeni sektor Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) će imati koristi i benefita  kroz metodološki pristup i transfer znanja i tehnologija iz ključnih evropskih sektora. Ukupan budžet ovog projekta je 2. 361. 310 eura, a njegova realizacija traje od februara 2018. do jula 2020. godine.

infobirac.net