Zvornik bez kapaciteta za smještaj izbjeglica

VIJESTI ZVORNIK

Zvornik bez kapaciteta za smještaj izbjeglica

U Zvorniku nema kapaciteta za smještaj ni domaćih, a kamo li izbjeglica sa Bliskog Istoka i arapskih zemalja, rekao je danas gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.
– Stvarno ne vidim ni način, ali ni prostor, da je realno moguće na području Zvornika primiti izbjeglice iz zemalja iz kojih dolaze, ne ulazeći u razoge zbog kojih napuštaju svoje zemlje. Naši ljudi, naše izbjeglice, koji su došli prije 20 godina nisu adekvatno smješteni, a sada došle neke nove izbjeglice iz drugih zemalja koje treba da zbrinemo, malo je u raskoraku i ljudskom i ekonomskom  – rekao je Stevanović.

On je dodao da Zvornik tek ove godine treba da počne praviti objekat za raseljavanje kolektivnog centra „Inženjering“ u Karakaju, u koji su trenutno smještene domaće izbjeglice. Ističući da je iznenađen informacijom da Zvornik treba da zbrine oko 2.000 migranata iz arapskih i zemalja Bliskog Istoka, Stevanović je rekao da tako nešto nije očekivao, jer jednostavno ovaj grad nema raspoloživih kaciteta ni za vlastite potrebe. Gradonačelnik je rekao da se ovaj problem mora rješavati drugačije, posebno što je granica vrlo „porozna“ i migranti je neometano prolaze.

– Govorim o ovom dijelu granice sa Srbijom od Malog Zvornika do Loznice, gdje svakodnevno viđam ljude sa rančevima na leđima, šetaju glavnim putem, do mjesta gdje ih neko čeka da ih preko Drine preveze čamcem u Republiku Srposku, odnosno BiH – rekao je Stevanović.

Naglašavajući da pogranična policije sve to mirno gleda i ništa ne preduzima, Stevanović je uzrazio nadu da cilj migranata nije BiH nego Evropska unija, ali ako ne mogu preko Hrvatske dalje, kako ovdje odgovoriti na sva ta otvorena pitanja.

Stevanović je rekao da se ne plaši za bezbjednost na području Zvornika i pored svakodnevnom prisustva migranata.

– Naš svijet je miroljubljiv, prošao je razne golgote i grozote. Naši ljudi saosjećaju sa njima, ali u svijesti našeg naroda postoji izvjestan strah jer se naslušao raznih priča o izbjeglicama sa Bliskog Istroka i nekih arapskih zemalja da je bilo ovakvih ili onakvih incidenata – rekao je Stevanović.

Stevanović je naglasio da, ipak, postoji strah, jer nije ni malo prijatan susret nezaštićene djece koja idu pješke iz škole po nekoliko kilometara, sa tim ljudima o kojima se ništa ne zna, osim da su migranti.

infobirac.net