U vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu u Zvorniku investirali više od 6.000.000 KM

ZVORNIK

U vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu u Zvorniku investirali više od 6.000.000 KM

Mihićeva izrazila zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekta

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović sastao se danas sa pomoćnikom ministra finansija u Vladi Republike Srpske Radmilom Mihić, koja je i šef Tima za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“. Sastanku u kabinetu gradonačelnika prisustvovali su i njihovi saradnici, kao i ostali akteri uključeni u realizaciju ovog velikog projekta.

Mihićeva je podsjetila da ovaj projekat čija je ukupna vrijednost 100.000.000 evra relizuje Vlada Republike Srpske zajedno sa Evropskom investicionom bankom i donatorima Evropskom unijom i Švedskom razvojnom agencijom, te da 32 opštine i grada participiraju i učestvuju u njemu tokom prethodnih pet godina.
– Danas smo ovdje da sumiramo ono što smo realizovali kroz prethodna dva ugovora i Grad Zvornik je jedan od gradova i opština u kojem smo zadovoljni urađenim do sada. U vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu investirali smo više od 6.000.000 KM. Od toga je više od 1.000.000 KM bio grant-bespovratna sredstva Evropske unije, a pored toga i grad je uložio značajan dio sredstava. Mi do sada u Zvorniku nismo imali nikakve primjedbe niti što se tiče kvaliteta izvedenih radova niti odabira investicija odnosno prioriteta i možemo pohvaliti angažman Grada Zvornika na kompletnom ovom projektu – rekla je Mihićeva.

Ona je istakla da se radi o kapitalnim investicijama koje predstavljaju, kako je rekla, možda i najznačajnije investicije u posljednjih 20 ili 30 godina.
– Kada riješite pitanje vodosnadbijevanja ili kanalisanja otpadnih voda onda možete stvoriti preduslove da se grad razvija i prije svega da životni standard stanovništva bude na nivou kakav treba da bude u jednoj lokalnoj zajednica koja ima namjeru da se razvija – naglasila je Mihićeva.

Ona je napomenula da je ove godine završna jedna faza ovog projekta, dodavši da će ovaj kreditni aranžman biti produžen do 30. juna 2021. godine.
– Zbog velikog interesovanja, što postojećih, što novih opština pokrenuli smo inicijativu prema Evropskoj investicionoj banci za novi kreditni angažman i dodatnih 30.000.000 evra i pokazalo se da je ovo investicija koja ima pravu svrhu – istakla je Mihićeva.
Gradonačelnik Stevanović je rekao da smo na samom kraju realizacije projekta „Zvornik Sjever“ u okviru kojeg je, praktično, kompletan sjeverni dio teritorije grada obuhvaćen vodosnabdijevanjem, napomenuvši i da je kanalizacija urađena u Tabancima.
– Ostao je još u okviru završetka ovog projekta vodovod u dijelu Pilice i Lokanja i nadam se da ćemo do kraja godine krenuti i sa tim u relizaciju. Takođe, čeka nas još jedan veliki projekat za vodosnabdijevanje ostatka teritorije grada Zvornika u mjesnim zajednicama Šćemlija, Glumina, Oraovac, Križevići i Dugi Dio i time bi 90 procenata mjesnih zajednica obezbijedili gradskom pijaćom vodom. U naredne tri godine nadam se da će projekat biti priveden kraju. Pored toga, ovih dana završava se i rekonstrukcija gradske Majevičke ulice koja je obuhvatila i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže i gdje nam je preostalo još asfaltiranje – saopštio je Stevanović.

(S.Savić, GU Zvornik)