Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

ZVORNIK

Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske

U zvorničkom Domu omladine predstavljen je danas prvi tom Enciklopedije Republike Srpske koja će, kada svi tomovi budu završeni, biti lična karta Srpske sa obuhvaćenim svim naseljenim mjestima i njihovim osobenostima.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti /ANU/ Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je novinarima da je Enciklopedija Republike Srpske od velikog značaja, jer će to biti lična karta Srpske u kojoj se govori o prošlosti i sadašnjosti, dok će na određen način biti anticipirana i naša budućnost.

„Enciklopedije su rijetke knjige zbog toga što one moraju da označe razvoj narodne kulture i običaja. Sve što stoji u jednoj takvoj knjizi mora biti trostruko provjereno sa dokazanim istinama“, rekao je Kuzmanović.

Podsjetivši da je ANU Republike Srpske prihvatila da radi enciklopediju Srpske, Kuzmanović je rekao da se ovaj posao radi prema planu, odnosno prvi tom je urađen, dok će drugi izaći iz štampe u oktobru.

Kuzmanović je naglasio da je do sada registrovano 11.000 pojmova koji treba da čine pet tomova Enciklopedije Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, druga specifičnost ove enciklopedije je u tome što obrađuje sva naseljena mjesta u Republici Srpskoj.

„Za područje Zvornika obradićemo 60 naseljenih mjesta, od kojih je u prvom tomu obrađeno šest“, rekao je Kuzmanović i dodao da se rade pripreme za još dvadesetak odrednica, čime će Zvornik imati vrlo značajan udio u Enciklopediji Republike Srpske.

Kuzmanović je rekao da je prvi tom Enciklopedije štampan ćiriličnim pismom u 2.000 primjeraka, A-4 formata, sa obhvaćenih 1.300 pojmova.

„Prvi tom obuhvata pojmove od A do B, dok će drugi tomovi ići po azbučnom redu“, rekao je Kuzmanović i podsjetio da prvi tom sadrži i oko 350 fotografija istorijkih ličnosti, raznih karata i istorijskih činjenica. Kuzmanović je naglasio da ova enciklopedija za Republiku Srpsku, na određen način, znači predstavljanje da Srpska nije nepoznata zemlja kroz istoriju, kako Latini kažu „Terra incognita“ i podsjetio da je na području Srpske registrovano 65 istorijskih lokaliteta, što je veoma značajno.

Predsjednik Gradske redakcije za Enciklopediju Republike Srpske Zvornik Radosav Perić rekao je da je u prvom tomu obrađeno šest zvorničkih naselja, te Opšta bolnica, Arheološki muzej, kao i neke istorijske ličnosti.

Podsjećajući da Zvornik ima 68 naseljenih mjesta, Perić je rekao da je do sada potpuno obrađeno 25, dok je planirano da se početkom iduće godine obrade sva naseljena mjesta.


Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je Gradska uprava svesrdno podržala sve aktivnosti na prikupljanju građe koja će se naći u Enciklopediji, jer je to od ogromnog značaja za jedan narod, grad, državu i regiju.

„Republika Srpska spada u red malih država, da mi ne zamjere neki što je zovem državom jer tako volim reći, koje rade svoje enciklopedije, dok neke daleko veće države i narodi to još nisu završili“, rekao je Stevanović.

Stevanović je naglasio da je svjestan činjenice da je štampanje enciklopedije jednog naroda, jedne zemlje neprekidan proces koji će se raditi i narednih godina, dodavši da Zvornik u savkom pogledu podržava ANU Republike Srpske koja vodi ovaj ogroman posao.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Zvorniku, u okviru obilježavanja 21. maja – Dana grada održana promocija prvog toma Enciklopedije Republike Srpske.

Kuzmanović je po jedan primjerak prvog toma uručio gradonačelniku Stevanoviću, Radosavu Perići i Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci Zvornik.

Na predstavljanju prvog toma Enciklopedije Republike Srpske govorili su generalni sekretar ANU Dragoljub Mirjanić i dopisni član ANU Neđo Đurić.

(infobirac.net)