Održana promocija romana “Pečat” Željka Nestorovića

ZVORNIK

Održana promocija romana “Pečat” Željka Nestorovića

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci juče je održana promocije romana “Pečat”, autora Željka Nestorovića. Prema riječima autora u ovom djelu je obradio jednu, za današnje vrijeme, veoma aktuelnu temu, a to je problem porodica koje nemaju djecu.

 – U njemu sam pokušao da opišem sve muke i probleme sa kojim se takve porodice susreću u svom životu. Njihove neprospavane noći i nemirna jutra, njihovu unutrašnju borbu, ali i borbu sa okolinom koja ih ne razumije. U fokus mog pisanja sam stavio ženu, jer smatram da je ona ta koja nosi breme našeg balkanskog mentaliteta na svojim plećima. Ona je ta koja najviše trpi i koja najviše pati i zato sam pokušao da proniknem u glavu žene i da osjetim, a zatim i opišem borbe koje ona vodi i sa sobom i sa okolinom. Junakinja ovog romana ima bezrezervnu podršku svoga muža i ona iz te ljubavi crpi snagu za dalju borbu i konačnu pobjedu. Ona u ljubavi nalazi snagu i spas. Zato je ovo priča o ljubavi. Jedna ljubavna priča u kojoj na kraju pobjeđuju ljubav i vjera u nju. Život je lijep , ali je to i jedna konstantna borba u kojoj moramo da budemo bezobrazno hrabri i uporni i da nikad ne odustajemo od svojih snova. I naravno, da vjerujemo u ljubav kao spas – rekao je Nestorović.

Roman je izašao u izdanju “ASoglas”-a, a direktor i glavni urednik ove izdavačke kuće Dejan Spasojević istakao je da je saradnja sa Nestorovićem uvijek dobra te izrazio nadu da će ova knjiga naići na pozitivne kritike čitalačke publike.

 – Zadovoljstvo je bilo raditi i sa recezentima koji su dali mišljenje o knjizi, a to su Stanislav Tomić, Borka Miličić i Nataša Kokoruš, koja  je pisala recenzije za Željkove romane “Spirala”’ i “Kako se mjeri ljubav”. Mislim da će mnogima tematika ovog romana biti bliska i da će je čitati sa uživanjem jer na kraju život pobjeđuje i zapravo počinje sa pečatom dara Duha Svetoga koji dobijamo na krštenju – rekao je Spasojević.
Recezent, Stanislav Tomić je istakao da kada muškarac u pozorištu ili filmu glumi ženu, on time demonstrira posebne glumačke sposobnosti.

 – Kada, muškarac, pak, piše i pripovijeda iz ugla žene, on time ne pokazuje samo svoje spisateljske mogućnosti, već i razumijevanje, empatiju i povrh svega ljubav. To je upravo ovim romanom uradio Željko Nestorović. Ovaj Željkov roman je Poperov labud za tvrdnju da muškarci ne razumiju žene. Čestitam autoru, prije svega na odabiru jedne ovakve, savremene teme i spremnosti da sa svojim likovima ponese teško psihičko breme. Stoga, najveća vrijednost ovog djela jesu duboke emocije koje su u njemu ostavile svoje otisak. Da ne kažem pečat – zaključio je Tomić.

(infobirac.net)