Zvornička Osnovna škola „Sveti Sava” realizuje projekat „Čitalići”

VIJESTI ZVORNIK

Zvornička Osnovna škola „Sveti Sava” realizuje projekat „Čitalići”

Hodnici kao muzej

Sa ciljem provomisanja knjige i ljubavi prema čitanju, Osnovna škola „Sveti Sava” realizuje projekat „Čitalići”, kroz koji su urađene etno i moderna učionica, te postavljene klupe, stare računaljke i predmeti koji podsećaju na neke ranije periode školovanja. U projekat su uključeni i učitelji te je pored centralne zgrade i drugi deo škole, koji pohađaju učenici od prvog do petog razreda, dobio nove izložbene minijature i predmete u hodnicima koji liče na pravi mali muzej.

Koordinator projekta, nastavnica srpskog jezika i književnosti, Bojana Dragutinović kaže da se projekat realizuje u saradnji sa Republičkim pedgoškim zavodom Republike Srpske.

 – Ovaj projekat predstavlja program razvijanja i negovanja veština čitanja i razumevanja pročitanog te bolje pisano izražavanje. Ovogodišnja tema projekta je vezana za jedan važan jubilej, odnosno dvesta godina od objavljivanja „Srpskog rječnika” Vuka Stefanovića Karadžića. Kroz ovaj projekat mi smo opremili modernu i etno učionicu u kojoj deca sa sekcija realizuju svoje sadržaje – rekla je Dragutinović i dodala da će njihovi učenici učestvovati na završnoj smotri čitalaštva u Dečjem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, početkom juna ove godine na temu „(Ne)zaboravljeno blago moga kraja”.

Prema njenim rečima, ovaj projekat je značajno podstakao saradnju unutar škole, saradnju škole i biblioteka, te biblioteka i drugih ustanova kulture.
– Vraćanjem knjige u dečje ruke, obogatićemo fond reči, a time i omogućiti bolje izražavanje. Projekat uči učenike kako se vodi dnevnik pročitanih knjiga. Pored toga, učenici upoznaju kulturnu baštinu svoga zavičaja i naroda, koriste knjige školske biblioteke i međusobno sarađuju – rekla je Dragutinović.

U sklopu projekta u školi su postvaljene posebno uređene klupe, predstavljeni pisani i likovni radovi učenika kao i novi prostori sa knjigama koji liče na mini biblioteke. U hodinicima su postvaljene i stare klupe i stolovi, koji su se nekada koristili u nastavi, sa imitacijom pera i mastila koji svakoga ko uđe u školu vraća u neko davno vreme školovanja. Direktor škole Radomir Petrović kaže da je u projekat uključeno više nastavnika te učitelja kao i da su eksponati iz projekta „Čitalići” postavljeni u obe zgrade škole.

 – Pored toga što pokazuje kako se realizuje projekat i koji je njegov osnovni cilj, postavljanje ovih sadržaja u učionice i hodnike škole prikazan je i rad učenika i nastavnika, odnosno učitelja te pokazana njihova kreativnost. Učenici su dobili jedan novi prostor za učenje gde sve odiše knjigama, a stari predmet podsećaju na nekadašnje metode učenje. Na hodnicima, u staroj zgradi škole, ima i puno lepih minijatura i ukrasnih panoa koji pokazuju rezultate rada sa najmlađim učenicima – kaže Petrović.

Čitanje „sa olovkom u ruci”

Obizrom na činjenicu da je ove godine tema projekta dvesta godina od objavljivanja „Srpskog rječnika” Vuka Stefanovića Karadžića, učenici na sekciji pored čitanja uče i da zapisuju najvažnije poruke iz dela, odsnono uče da čitaju „sa olovkom u ruci”, što je, kako su rekli uškoli, nalakši put do pamćenja pročitanog.

infobirac.net