Sjednica Glavnog odbora Socijalističke partije u Zvorniku – Đokić: Pred vratima BiH 50.000 migranata

REGIJA BIRAČ

Sjednica Glavnog odbora Socijalističke partije u Zvorniku

Đokić: Pred vratima BiH 50.000 migranata

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić upozorio je danas u Zvorniku na vrlo opasnu pojavu prema kojoj institucije BiH imaju vrlo pasivan odnos, a to je da se pred vratima BiH nalazi oko 50.000 izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja, koje žele da se smjeste u BiH.
„SP smatra da BiH nije mjesto za prihvat tolikog broja izbjeglica i da to mora da bude tema kojoj bi bile posvećene institucije BiH, koje su vrlo pasivne i skoro da se uopšte ne bave tim pitanjem“, rekao je, nakon sjednice Glavnog odbora SP, novinarima Đokić.
Prema njegovim riječima, zato SP očekuje da će i Vlada Republike Srpske kroz svoje djelovanje aktuelizovati to pitanje i da ćemo primorati institucije BiH, posebno one bezbjednosne, ali i druge da se posvete tom pitanju zato što ono može da utiče na ukupne odnose u BiH, ako se taj proces bude odvijao nekontrolisano kao što to trenutno izgleda.
„Niko ko dolazi u ovu zemlju ne bi trebalo da bude izložen katastrofalnom boravku u smislu da nema elementarne uslove za boravak“, rekao je Đokić i zatražio odlučno djelovanje institucija BiH, jer je upravo to tema i pitanje kojim treba da se bave.
Ističući da je Glavni odbor SP razmatrao aktuelnu političku situaciju i ukupne političke odnose u Republici Srpskoj i BiH, Đokić je rekao da je Glavni odbor SP zaključio da postoje snage koje žele pogoršati ukupne političke prilike u Srpskoj, pa i u BiH, te da im je upravo jedna od meta i vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a u okviru nje i SP.

                                                                 
„Smatramo da situaciju u BiH i Republici Srpskoj treba usmjeravati ka potpunom stabilizovanju, jer najnoviji događaji i ono što na izvjestan način pogoršava tu situaciju jeste neprincipijelno djelovanje institucija BiH prema RS, te i ovaj poslednji tragičan događaj, koji se desio u Banjalucu gubitkom mladog života, je takođe uticao na talasanje i stvaranje neke druge atmosfere u Srpskoj“, rekao je Đokić.

On je naglasio da je Glavni odbor SP zaključio da se po tim pitanjima zahtijeva odlučan rad svih institucija Srpske, posebno onih institucija prema kojima građani Republike Srpske gaje posebnu vrstu osjećanja i očekivanja, a to su Tužilaštvo i MUP Srpske.

„Znamo da su te institucije imale visok nivo povjerenja kod građana Srpske, a vjerujem da to imaju i sada, te zahtijevamo od njih da odlučno i profesionalno nastave raditi svoj posao“, rekao je Đokić.
Prema njegovim riječima, uvjeren je da je to jedini put da se rasvijetli ovaj tragičan događaj koji se nedavno desio i da se na taj način okonča ta priča, kao i sve ono što je rezultat tih emocija koje se javljaju u posljednje vrijeme.
„SP ima puno povjerenje u rad svih institucija, i u Tužilaštvo i u MUP Srpske, jer tamo rade profesionalci koji svaki zadatak mogu uraditi uspješno“, rekao je Đokić i izrazio očekivanje da će oni shodno svojoj ulozi profesionalno sve odraditi, kako bi bili poznati detalji o cijelom tom slučaju.
Đokić je istakao da je Glavni odbor SP donio odluku o održavanju Osmog programskog kongresa SP, koji će biti održan 8. jula u Banjaluci.
„Na ovom kongresu biće usvojena programska deklaracija koja će najmanje za četiri godine oslikati političko i svako drugo djelovanje SP“, rekao je Đokić i dodao da će socijalisti kroz Osmi kongres pokazati na kom je nivou stepen organizovanosti SP koja sada ima daleko veće članstvo, veću podršku građana, kao i razumijevanja za politiku za koju se zalaže SP.
„Želimo da na Osmom kongresu predstavimo politiku SP, očekujući da će socijalisti dobiti podršku građana za svoju ozbiljnu, zrelu, odgovornu i promišljenu politiku koja je posvećana očuvanju, razvijanju i napretku Republike Srpske“, rekao je Đokić.

                                                     

 

SP ODLUČILA DA BUDE DIO VLASTI U BRČKO DISTRIKTU

Lider Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je SP odlučila da bude dio vlasti u Brčko distriktu, a ko će još biti u vlasti to je na ostalim koalicionim partnerima da se oko toga dogovore.  Đokić je, na pitanje da prokomentariše „gibanje“ skupštinske većine u Brčko distriktu, rekao da je Brčko naprosto došlo u veliku krizu pa se moraju izvesti korjenite promjene, koje ne mogu izvesti samo Srbi.
„Te promjene moraju, zajedno sa Srbima, da kreiraju i izvedu i Hrvati i Bošnjaci kroz svoje političke stranke i političke uticaje“, rekao je Đokić i naglasio da je ovih dana postignut politički dogovor.
Ističući da je SP godinama bila u opoziciji u Brčko distriktu, Đokić je rekao da socijalisti nisu htjeli saradnju sa nekim partijama jer su znali da njihov rad i aktivnosti koje su preduzimane neće dati rezultate.
„Nakon šest godina uvjerili smo se da je to bilo promašeno vrijeme, promašena politika i da je sada novo vrijeme za novu politiku, novi zaokret i zato je SP odlučila da bude dio vlasti u Brčkom“, pojasnio je Đokić.

(Izvor: Srna, M.Gutalj)