U Zvorniku održana javna tribina ,,Za bebu više”

VIJESTI ZVORNIK

U Zvorniku održana javna tribina ,,Za bebu više”

Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“  Zvornika  organizovalo je danas Javnu tribinu pod nazivom „Za bebu više“.

         Predavači na tribini bili su  dr Zorica Crnogorac ( SGB “Genesis”), prof. dr Aleksandar Ljubić ( SGB “Jevremova”), prof. dr Vinka Vukotić (Specijalistička urološka ordinacija “TTC”), dr Luka Anđelić (ginekolog), dr Jelena Todorović (endokrinolog, Ordinacija “TEAMED”) i dipl. psiholog Milica Glintić.

         Predsjednica Udruženja Nikolina Oro naglasila je da je ovo prva velika tribina koju su „Bebe1“organizovale i koja za cilj ima da se uspostavi bolja komunikacija na relaciji pacijent – ljekar, a sve sa krajnjim ciljem da se rodi što više beba. Nakon predavanja eminentnih stručnjaka organizovane su i besplatne konsultacije sa ljekarima-predavačima za članove Udruženja “ Bebe 1”.

Nikolina Oro predsednica udruženja Bebe 1

Ono što je organizatora tribine i parove sa problemom steriliteta posebno obradovalo jeste da je dr Crnogorac članovima Udruženja „Bebe1“ dala tri besplatne procedure u svojoj bolnici, dr Ljubić jednu besplatnu proceduru i dr Vukotić besplatnu mikrotesu za muške pacijente sa problemom azospermije.

         – Ovom prilikom želim da se zahvalim stručnjacima koji su danas sa nama i svima koji su pomogli da postižemo sjajne rezultate a to je da danas imamo rođenih 44 bebe. Nije bilo lako, tu su godine agonije, neprospavanih noći, godine jedne želje, a to je želje za roditeljstvom. Ne dozvolite da vas ubijede da je nemoguće, ne sklanjajte se u stranu i ne odustajte nikada. Ja sam dokaz da nikada ne treba odustati, godine agonije zamijenili su osmjesi, zagrljaji i ljubav moja tri djeteta. Bila sam uporna i nisam odustajala i neću sve dok svi vi u svojim rukama ne budete držali male ručice. Želim da budem pomoć i podrška svima vama koji se borite za potomstvo, želim da vam Udruženje bude vjetar u ledja i da vam se olakša borba. Želim sa naše tribine da pošaljemo poruku svima, od institucija do pojedinaca, da je ovo najveća i najvažnija obaveza svih nas i da samo zajedničkim djelovanjem možemo pomoći parovima sa problemom steriliteta da imaju svoju djecu. Želim poručiti i da ne zaboravimo da je najveća radost – radost radjanja. Uz pomoć eminetnih stručnjaka, uz pomoć naše Gradske uprave i gradonačelnika nastavljamo da se borimo i radjamo – rekla je Oro.

Veliko interesovanje za tribinu

Ona je naglasila da su članovi Udruženja presrećni zbog toga što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo inicijativu da Fond odnosno Vlada finansira i treći postupak vantjelesne oplodnje dodavši da se nadaju da će im uskoro biti omogućeno da sami odaberu klinike i ljekara kod kojih će to obaviti.

         Dr Crnogorac istakla je da joj je Zvornik posebno značajan jer je rođeno dosta beba upravo u bolnici čiji je ona vlasnik i gdje je vođa tima za vantjelesnu oplodnju.

         – Danas sam ovdje da ohrabrim sve parove koji se spremaju na put da se ostvare kao roditelji. Predstavila sam im i sve inovacije, jer bolnica Genessis postoji 12 godina tokom kojih smo razvijali personalizovani i sveobuhvatni pristup svakom pojedinačnom paru, a sada radimo inovacije i na nivou genoma samog para. Jako je važno i poverenje i izbor klinike i ljekara što je ključan faktor da se postigne uspjeh za koji se svi borimo. Želim i da im kažem da svi parovi imaju pravo izbora klinike i ljekara o trošku svog zdravstvenog osiguranja – rekla je Crnogorac koja je poručila da je najznačajnije za parove da ne gube vrijeme.

Snežana i Radivoje Stanišić sa sterilitetom se  bore 11 godina tokom kojis su imali šest postupaka vantjelesne oplodnje, od čega je dva postupka finansirala Republika Srpska, jedan Grad Zvornik, a tri oni sami.

         – Nažalost, ni jedan postupak nije bio uspješan, sva ta naša borba za potomstvo je iscrpljujuća ne samo finansijski nego i psihički. Ja bih iskoristila ovu priliku, prije svega, da se zahvalim predsjednici Druženja Nikolini što nam je sve ove godine velika podrška i što je danas uspjela da okupi ovakve stručnjake u našem gradu.  Tribina nam je veoma važna, jer svi mi mislimo da je bitno samo da skupimo novac, medjutim to je velika borba, treba dosta i vremena i živaca i svega – rekla je Stanišićeva.

                                                       Snežana Stanišić

Na današnjoj tribini podijeljene su zahvalnice pojedincima i institucijama koje pomažu rad Udruženja „Bebe1“ i dali su nemjerljiv doprinos održavanju današnje tribine koja je donijela brojne rezultate značajne za parove sa problemom steriliteta.

infobirac.net