Povratnici u Kalesiji izloženi stalnim napadima i pritiscima – Garić: Prinuđeni smo na ponovno napuštanje domova

REGIJA BIRAČ

Povratnici u Kalesiji izloženi stalnim napadima i pritiscima

Garić: Prinuđeni smo na ponovno napuštanje domova

Povratnici u Kalesiji sve teže žive ili bolje rečeno opstaju na tom području jer su, kako tvrde, izloženi stalnim napadima i pritiscima od strane komšija Bošnjaka. Kap koja je, kažu, prelila čašu je poslednji napad na prostorije Udruženje građana poljoprivrednika „Agrorazvoj” iz Gojčina, kada su im oštetili prostorije, a rezultati policije u istrazi ovih događaja su bez efekata, tvrde Srbi povratnici.

Milisav Garić, predsednik ovog Udruženja kaže da ovi napadi na Srbe povratnike nisu prestajali poslednje dve decenije, odnosno od početka procesa povratka.

                                                                                     

 – Negde 2005. godine u opštini Kalesija živelo je preko 500 povratnika, a danas nas ima oko 100. Verujete da je i moja porodica sa četvoro dece prinuđena da se trajno iseli sa vekovnih ognjišta – priča Garić.

On dodaje da su Srbi u ovoj opštini izloženi različitim oblicima diskriminacije, pljački, pretnji i fizičkih napada.

 – Svi relevantni faktori i institucije upoznati su, pisanim aktima, od strane Udruženja „Agrorazvoj” Gojčin o svemu što nam se dešava, ali odgovora i rešenja problema nema. Samo je naša oprema i mehanizacija nekoliko puta ranije uništavana, dok je nedavno izvršena provala u kacelariju udruženja i moju porodičnu kuću. Teško je pobrojati sva krivična dela prema meni i mojim povratnicima kojih je sve manje. U šest povratničkih mesnih zajednica sada nas je manje od 100 povratnika – priča Garić.

On je dodao da su u potpunosti nezadovoljni radom policije u Kalesiji koja ništa ne čini da reši njihove probleme.

 – Nezadovoljni smo radom policije i zabrinuti za bezbednost, ali smo razočarani i u druge institucije jer niko neće da nam pomogne.  Najveći apsurd sa kojim smo se susreli je bilo objašnjenje kalesijske policije da je mnogo manje krivičnih dela u povratničim mesnim zajednicama nego u ostalim delovima gde su Bošnjaci, ali su pritom prećutali da u 6 povratničkih mesnih zajednica ima 100 Srba, a u ostalih 14 mesnih zajednica živi 45.000 Bošnjaka – ističe Garić.

                                                                             

On je istakao i da su se pismeno obraćali i Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice BiH, ali nikakvog odgovora nije bilo, te da sada prvi put otvoreno izlaze u javnost i iznose svoje probleme.

Problem i infrastruktura

Pored problema bezbednosti srpski povratnici u Kalesiju nailaze na brojne opstrukcije po pitanju obnavljanja infrastrukture. Po rečima Tome Spasojevića srpsko selo Zelina je jedino na području Kalesije koje nema asfaltiran put.

                                                                               

– Srpski povratnici imaju dosta problema sa obnavljanjem infrastrukture. Već nekoliko godina se borimo da se deonica puta u dužini od dva kilometra prema Zelini asfaltira, međutim još uvek ništa nije preduzeto. Imali smo brojna obećanja i očeigledno je da neko opstruiše pitanje koje je ključno za naš opstanak. Prema svim bošnjačkim selima putevi su asfaltirani, a lokalne vlasti iz Kalesije pomažu i asfaltiranje puteva u selima u srpskoj opštini Osmaci, samo za nas pomoći nema. Kada su obilne padavine mi do svog sela ne možemo po nekoliko dana doći automobilom – rekao je Spasojević.

                                                                                     

Pored problema sa putnom infrastrukturom u toku letnjih meseci česte su restrikcije vode zbog čega je gotovo nemoguće bavljenje poljoprivredom.

– U 21. veku smo često bez vode, a sve ono voće i povrće koje bez obzira na sušu uspemo da proizvedemo nemamo kome da prodamo, jer je put u katastrofalnom stanju – rekli su nam na kraju razgovora meštani Zeline.

Srbi iz Kalesije ne mogu sami da reše svoje probleme bez pomoći lokalnih vlasti, nadležnih u tuzlanskom kantonu ili Vlade Republike Srpske.

– Ukoliko ne dobijemo pomoć od nadležnih imamo mogućnost da svi kolektivno prodamo svoju imovinu Arapima i tako svima pokažemo da je povratak u FBiH nemoguć, te da se sve radi kako bi Srbi otišli sa svojih ognjišta. Imamo još malo strpljenja, pa očekujemo da će nadležni čuti naše vapaje i pomoći da se naši problrmi reše – rekao je Spasojević.

(Tekst i foto: Rade Jokić, EuroBlic)