Srednjoškolci iz Portugala u radnoj posjeti Zvorniku

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Srednjoškolci iz Portugala u radnoj posjeti Zvorniku

Srednjoškolci i njihovi profesori iz portugalskog grada Barselosa doputovaće u Zvorniku, gdje će, od subote 5. do petka 11. maja, biti u radnoj posjeti Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“. U toku radne posjete portugalski i zvornički srednjoškolci će sa svojim profesorima dogovoriti aktivnosti oko saradnje na projektima ovih škola.

Zvornički Srednjoškolski centar „Petar Kočić“ jedina je srednjoškolska ustanova iz BiH koja ima projektnu saradnju sa dvije škole iz zemalja Evropske unije, odnosno sa školama iz Barselosa i slovenačke Sežane.

 – Sa školom „Srečko Kosovel” iz Sežane, u Sloveniji sarađujemo već jedanaest godina i realizovali smo veliki broj projekata. Na njihovu preporuku i veliku pomoć stupili smo u saradnju sa školom iz Barselosa i ovo je njihova prva posjeta našoj školi. Cilj nam je da dogovorimo zajedničke aktivnosti na realizaciji projekata koji će pomoći zajedničkom opremanju škola – rekla je direktorica zvorničke škole Biljana Pisić i dodala da će se truditi da gostima iz Portugala pokažu različite potencijale Zvornika i regije.

Prema programu posjete, portugalski učenici i njihovi profesori doputovaće u subotu, 5. maja, dok će ih u nedjelju, 6. maja, njihovi domaćini upoznati sa gradom Zvornikom, te običajima vezanim za slavu Đurđevdan, posjetiće firme „ZO-ŽI“, „Zvornik puteve“, te Vukov Tršić, rodno mjesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika.

U ponedjeljak, 7. maja, predivđene su prezentacije, radionice i druge aktivnosti u Srednjoškoslkom centru, dok će u okviru ove posjete gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović primiti portugalske i zvorničke srednjoškolce sa profesorima.


Portugalski srednjoškolci će, u toku dana, obići srednjovjekovnu tvrđavu Đurđevgrad iznad Zvornika, a biće gosti i Slikarske radionice „Paleta“ koju vodi akademski slikar Jovo Lalić.

U utorak, 8. maja, portugalski srednjoškolci će u Milićima prisustvovati manifestaciji „Dani Milutina Milankovića“, u organizaciji Srednjoškolskog centra Milići, te u večernjim časovima koncertu Kulturno umjetničkog društva „Sveti Sava“ u Zvorniku.

Za 9. maj predviđena je posjeta manastiru „Lovnica“ u Šekovićima i ručak u prirodi, dok će Portugalci, u četvrtak, 10. maja, posjetiti bijeljinsku Gimnaziju, Etno selo „Stanišići“ i Muzej grada Bijeljine.

U petak, 11. maja, nakon završene posjete, domaćini će ispratiti svoje goste za Portugal.

(Srna, infobirac.net)

(Foto:Ilustracija, privatni arhiv)