Švajcarska firma „Zeohem” zvanično otvara fabriku u Zvorniku – Klokić: „Zeohem“ respektabilna kompanija

ZVORNIK

Švajcarska firma „Zeohem” zvanično otvara fabriku u Zvorniku

Klokić: „Zeohem“ respektabilna kompanija

Povodom zvaničnog otvaranja fabrike „Zeohem” iz ove kompanije su se medijima obratili saopštenjem za javnost.

„Švajcarska firma „Zeochem”, iz Grupacije „CPH Chemie+Papier Holding AG”, je nedavno pustila u pogone, sve proizvodne linije novoizgrađene fabrike u Zvorniku i povodom uspješne realizacije završetka projekta izgradnje fabrike i puštanja iste u pogon, svečano otvaranje je zakazano za 07.05.2018. godine.

Kako što je poznato, firma „Zeochem”, koja je kćerka firma, kompanije „CPH Chemie+Papier Holding AG” (Holding kompanija grupacije „CPH”), je prije nešto više od godinu dana, kupila 5400 m2 industrijskog zemljišta u Zvorniku, u Bosni i Hercegovini, sa namjerom izgradnje proizvodnog kompleksa koji bi proizvodio molekularna sita u prahu („PURMOL”), specijalnih zeolite („ZEOflair”), kao i silikatne hromatografske gelove („ZEOprep”). Ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer ova novoizgrađena fabrika, pored postojećih u Švajcarskoj, SAD-u i Kini, svoje proizvode već plasira na globalnom nivou i na sve kontinente.

Nova fabrika „Zeochema”, koja je dio višemilionske investicije (oko 9 miliona švajcarskih franaka), je počela sa probnim radom još 2017. godine i trenutno zapošljava 39 radnika. Ovaj novi „evropski” pogon „Zeochema” se nalazi u neposrednij blizini kompanije „Alumina”, koja je inače dugogodišnji partner „Zeochema” i kao ozbiljan isporučilac sirovina, svakako indirektni učesnik u projektu. Saradnja koja je prije nekoliko godina uspostavljena sa kompanijom „Alumina” u Zvorniku, prerasla je vremenom u veoma ozbiljnu i sada već dugotrajnu, te se kao rezultat iste, javljaju, između ostalog, i projekti ovakve vrste, kojom firma „Zeochem” nastavlja da svojim kupcima nudi visoko kvalitetne proizvode, pogotovo proizvode koji su do sada bili dio proizvodnog portfolia fabrike u Uetikonu u Švajcarskoj.

Ukratko o Grupaciji CPH
CPH je međunarodno aktivna raznolika industrijska grupa koja ima sjedište u Švajcarskoj, koja razvija, proizvodi i distribuira proizvode iz hemijske industrije, industrije papira i industrije farmaceutskih pakovanja. Grupa CPH i njene kćerke, održavaju proizvodnju u sedam proizvodnih jedinica, koje se nalaze u Švajcarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Kini i sada u BiH. Promet grupacije u 2015. godini je iznosio 420 miliona CHF (švajcarskih franaka) i akcije holding kompanije „CPH Chemie + Papier Holding AG” su ulistane na SIX švajcarskoj berzi hartija od vrijednosti (skraćeni kod:«CPHN»)”, stoji u saopštenju.

„Zeohem“ respektabilna kompanija

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas u Zvorniku da je komapnija „Zeohem“ respektabilna fabrika koja je vrlo brzo krenula sa proizvodnjom.
Klokić je nakon obilaska kompanije „Zeohem“ sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem i direktorom „Zeohema“ u Zvorniku Zoranom Petkovićem, rekao da fabrika ima planove da se širi i prima nove radnike.
„Uvjerio sam se na licu mjesta da je fabrika vrlo brzo izgrađena i krenula sa proizvodnjom na ovom lokalitetu na kome je prošle godine bila samo ledina“, rekao je Klokić.


Direktor kompanije „Zeohem“ u Zvorniku Zoran Petković izrazio je zadovoljstvo što je proivodnja u ovoj fabrici već tri mjeseca u punom jeku i što svoje proizvode plasira na sve kontinente.
Podsjećajući da kompanija „Zeohem“ iz Švajcarske postoji više od 200 godina, Petković je rekao da će i „Zeohem“ u Zvorniku da se širi i raste i da će u skladu sa tim potrebama primati i nove radnike.
On je dodao da u kompaniji „Zeohem“ u Zvorniku radi 39 radnika i da planira da radi nove projekte u BiH.
Petković se zahvalio gradonačelniku Stevanoviću i Gradskoj upravi na izuzetnoj podršci pri dobijanju svih dozvola za gradnju „Zeohema“, kao i podršci u savjetodavnoj pomoći.

(infobirac.net)