Obilježena godišnjica terorističkog napada na PS Zvornik – Osveštana spomen ploča sa likom Dragana Đurića

REGION ZVORNIK

Obilježena godišnjica terorističkog napada na PS Zvornik

Osveštana spomen ploča sa likom Dragana Đurića

Otkrivanjem i osvećenjem spomen ploče, te polaganjem vijenaca, u Zvorniku su danas obilježene tri godine od terorističkog napada na Policijsku stanicu Zvornik, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić i ranjena dva policajca. Spomen ploču su otkrili direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum i brat ubijenog policajca Anđelko Đurić, a potom je osvještalo mjesno sveštenstvo. Prethodno su direktor Policije Ćulum i porodica položili cvijeće na spomenik Draganu Đuriću na mjesnom groblju u Karakaju, gdje je služen i parastos.

Ističući da u BiH postoji opasnost od terorizma, Ćulum je rekao da na to podsjeća i 10 terorističkih akata koji su izvršeni na području BiH.
„Teroristički akti su uglavnom izvršeni od pripadnika vehabijsko-selefijskog pokreta, njihovih pripadnika i bivših pripadnika odreda „El mudžahid“, rekao je Ćulum.
Prema njegovim riječima, u BiH imaju neke izolovane zajednice, takozvani paradžemati, i nedavno smo putem našeg člana u operativnoj grupi u Sarajevu dostavili informaciju svim policijskim agencijama BiH za postojanje 47 paradžemata, a pripremamo dopunu informacije sa sigurno još toliko paradžemata koji se nalaze u BiH.


„Ono što je interresantno u BiH, a o čemu niko ne priča jeste način na koji se finansiraju ti paradžemati, odnosno vehabije koji se nalaze unutar tih zajednica“, rekao je Ćulum i zapitao se na koji način ulazi novac u BiH za njihovo finansiranje, jer se sa sigurnošću zna da novac za njih ne ulazi legalnim tokovima.

On je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske aktivno učestvuje sa ostalim agencijama u BiH u borbu protiv terorizma.
Govoreći o hapšenju Atifa Dudakovića, Ćulum je rekao da je čestitao Tužilaštvu BiH i SIPA na odrađenom poslu i izrazio nadu da će ovaj slučaj napokon dobiti sudski epilog koji se pred Tužilaštvom BiH vodi više od 10 godina.


Ćulum je rekao da odgovorno tvrdi da policija ništa ne prikriva u slučaju Davida Dragičevića i istakao da istražni tim zajedno sa tužiocem radi na tom predmetu i provodi intenzivnu istragu.
„Svaki dan se preduzimaju operativno-taktičke radnje i mjere po tom predmetu i duboko sam uvjeren da će se sve to rasvijetliti“, rekao je Ćulum.


Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović rekao je da teroristički akt vezan za ubistvo policajca Dragana Đurića nije dobio sudski epilog.
„Niko od prisutnih tom događaju još nije pozvan u Tužilaštvo BiH da da izjavu, niti je bilo šta drugo učinjeno, čak nije vraćeno ni oružje ni uniforma sa vještačenja“, rekao je Abazović.
On je naglasio da Policijska uprava intenzivno radi na preventivi borbe protiv terorizma i nasilničkog ponašanja, jer je to prioritet s obzirom na opasnosti od ove društvene pošasti.
„Ove aktivnosti preduzimamo sa lokalnom zajednicom gdje smo formirali radne grupe čiji je zadatak na izradi akcionih planova i postupanja u borbi protiv sprečavanjaa krivičnih djela protiv mržnje i predrasuda“, rekao je Abazović.


Vijence na spomen ploču sa likom Dragana Đurića položili su direktor policije Ćulum i Abazović, te predstavnici Gradske uprave Zvornik, gradske Boračke organizacije, Gradskog udruženja ratnih vojnih invalida, gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i porodica Dragana Đurića.


Na Poliicjsku stanicu Zvornik izvršen je 27. aprila 2015. godine oko 19.15 časova teroristički napad, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić /48/, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.
Teroridtički napad izvršio je pripadnik vehabijskog pokreta Nerdin Ibrić /24/ iz Kučić Kule kod Zvornika.

Ibrić se dovezao ispred Policijske stanice u automobilu „golf dva“ crne boje i uz poklič „Alahu ekber“ /Alaj je veliki/ upao u Policijsku stanicu i počeo da puca iz puške takozvane „pumparice“.
Teroristički napad je izvršen u vrijeme primopredaje snmjene, a prilikom razmjene vatre napadač je likvidiran.

(Srna, M.Gutalj)