Osnovan regionalni odbor organizacije starješina Vojske Republike Srpske u Zvorniku

REGIJA BIRAČ VIJESTI ZVORNIK

Sastanak organizacije starješina Vojske Republike Srpske u Zvorniku

Župljanin: Srpska je najveća vrijednost i tekovina odbrambenog rata

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ pukovnik Slobodan Župljanin rekao je danas u Zvorniku da je cilj ove organizacije da okupi sve patriotske snage kojima je na srcu Republika Srpska kao najveća vrijednost i tekovina poslednjeg odrbambeno-otadžbinskog rata.

Župljanin je nakon Osnivačke skupštine Regionalnog odbora Zvorničko-birčanske regije Organizacije starješina VRS, rekao novinarima da je Republika Srpska posljednih godina napadana i da se stalno napada sa svih strana, prvenstveno iz Sarajeva, a i jednog dijela međunarodne zajednice, te da se stalno dovodi njena upitnost.

„Mi želimo da sve one koji su bili spremni i koji su se u ratu borili za Republiku Srpsku da sada na novi demokratski način u uslovima mira da se borimo za opstanak i dalji razvoj i prosperitet Republike Srpske“, rekao je Župljanin.

Istučući da je želja da se sve patriotske snage ujedine u ispunjenju tog cilja, a nema ni jednog razloga da tako ne bude, Župljanin je istakao da će Organizacija starješina Vojske Republike Srpske sarađivati sa ostalim organizacijama koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata i da tu saradnju podigne na jedan viši nivo.

„Kao organizacija, želimo da se bavimo pitanjima istine, jer ukoliko ne budemo iznosili istinu o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i ulozi Vojske u njemu i ukoliko to ne budemo njegovali i pisali, onda ćemo se suočiti sa činjenicom da će ,,istinu” predstavljati one izjave i pisanja koje o Vojsci Republike Srpske i Srpskoj pišu njeni neprijatelji, a to bi bilo pogubno i za Republiku Srpsku i za srpski narod“, naglasio je Žiupljanin.

                                                                         Slobodan Župljanin

On je istakao da će se ova organizacija zalagati i za rješavanje problema i suštinskih pitanja starješina Vojske Republike Srpske.

„Nažalost, neke organizacije proistekle iz rata, koje su se ranije formirale, negdje su usput izgubile starješine Vojske Republike Srpske i kada se rat završio i kada smo odradili briljantno svoje zadatke i svoju ulogu, onda je nestankom Vojske Republike Srpske pomalo nestalo i starješina ove vojske“, rekao je Župljanin.

Ističući da starješine nisu pozivane, nisu konsultovane ni po jednim pitanjima, ali su strpljivo i uporno ćutali, Župljanin je rekao da starješine sada u uslovima mira žele da daju dorinos sačuvanju i odbrani Republike Srpske na principima slobode, ravnopravnosti, razvoja i propseriteta svih naroda koji žive na ovim prostorima.

Župljanin je podsjetio da je završeno formiranje infrastrukture na prostoru cijele Republike Srpske, odnosno da su do sada formirani regionalni odbori u Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i u Zvorniku.

„Ovim smo našu organizaciju statutarno zaokružili i sada možemo da kažemo da praktično Organizacija starješina Vojske Republike Srpske ima svoje organizacione jedinice na prostoru cijele Republike Srpske“, rekao je Župljanin.

Osnivačka skupština Regionalnog odbora Zvorničko-birčanske regije Organizacije starješina Vojske Republike Srpske za predsjednika Regionalnog odbora izabrala je potpukovnika Boška Šargića iz Milića.
Šargić je rekao da je ovu organizaciju trebalo i ranije osnovati, jer su starješine Vojske Republike Srpske bile nezaobilazna snaga u toku cijelog odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je naglasio da je glavni cilj Regionalnog odbora Zvorničko-birčanske regije Organizacije starješina da okupi starješine, da im pokaže program, ciljeve i zadatke i da budu u funkciji lokalnih zajednica i institucija Republike Srpske.

Na sjednici su izabrani i organi ove organizacije.

M.Gutalj (SRNA)