Učenici devetih razreda biraju buduća zanimanja – U SŠC „Petar Kočić” u petak 27. aprila „Dan otovrenih vrata”

ZVORNIK

Učenici devetih razreda biraju buduća zanimanja

U SŠC „Petar Kočić”  u petak 27. aprila „Dan otovrenih vrata”

JU SŠC „Petar Kočić”  organizovaće u petak, 12. aprila manifestaciju „Dan otovrenih vrata”, u okviru koje će učenicima devetih razreda osnovnih škola iz Zvornika i Osmaka biti prikazan plan upisa u školskoj 2018/2019. godini, kao i oprema, učionice i način rada u ovoj ustanovi. Po riječima Biljane Pisić, direktorice škole, ove godine planirano je da se upiše deset odjeljenja.

 

 – Pošto je veliki broj medicinskih tehničara na bioru, ove godine ćemo u okviru medicinske struke upisati jedno odjeljenje ovog zanimanja, a jedno laboratorijsko-sanitarnih tehničara, kojih, prema informacijama sa biroa za zapošljavanje, ima svega troje nezaposleno. U gimnaziji ćemo upisati tri odjeljenja opšteg smjera, te jedno društveno-jezičkog smjera, za koja kod nas vlada veliko interesovanje iz našeg grada, okolnih opština u Republici Srpskoj, ali i iz Malog Zvornika. Što se tiče ekonomske struke, tu ćemo, tradicionalno, upisati jedno odjeljenje ekonomskih tehničara jer je traženo zanimanje, te jedno bankarskih tehničara, za koje je donacijom predsjednika RS Milorada Dodika obezbijeđen nov najmeštaj za kabinet za ovu struku koji zadovoljava sve standarde za izvođenje nastave bankarskih tehničara – rekla je Pisić.

Ona je dodala da će u ugostoteljskoj struci biti upisano jedno trogodišnje kombinovano odjeljenje kuvar – konobar, po 12 učenika, odnosno ukupno 24 učenika.

 – Za ova zanimanja je zaista veliko interesovanje, u posljednje dvije godine sve više odličnih i vrlodobrih učenika upisuju ovo zanimanje zbog odličnih uslova za praksu u školi i restoranima i mogućnosti za zaposlenje. Ukoliko interesovanje za zanimanja kuvar i konobar bude veliko onda ćemo, uz saglasnost ministarstva, umjesto jednog upisati dva odjeljenja, jedno kuvara sa 24 učenika i jedno konobara sa 24 učenika – rekla je Pisić.

Prema planu upisa sva odjeljenja će imati po 24 učenika.

Na „Dan otovrenih vrata” u JU SŠC „Petar Kočić” će doći učenici devetih razreda iz Drinjače, Zvornika, Čelopeka, Kozluka, Roćevića, Pilice i Osmaka.

(infobirac.net)