Članovi „Škole trčanja” iz Zvornika učestvovali na 31. „Beogradskom maratonu”

OSTALI SPORTOVI SPORT

Članovi „Škole trčanja” iz Zvornika učestvovali na 31. „Beogradskom maratonu”

„Škole trčanja” u Zvorniku postoji tek nešto više od godinu dana, broji petnaestak članova čiji entuzijazam i ljubav prema tračnju nemaju granice. Da je to zaista tako pokazali su na posljednjem, 31. „Beogradskom maratonu”, kada su ispješno istrčali polumaratonsku trku, a šezdesetjednogodišnja Zrela Kajiš je ostvarila najbolje vrijeme u konkurenciji učesnika od 60 do 64 godine.

Prema riječima Slavice Mandić, trenera u Školi trčanja, oni su završil sa ljetnjom i zimskom generacijom polaznika i sada kreće upis u treći ciklus, kada ponovo kreće ljetnja škola.

 – Naši članovi mogu biti svi oni koji su stariji od 18 godina. Otprilike za tri mjeseca, svi oni se osposobe da mogu da trče pet kilometara samostalno. Zapravo, cilj nama nije samo nastup na trakama ili polumaratonu već druženje i činjenica da nakon prestanka sa školom trčanja mogu samostalno da nastave da rade po ustaljenom sistemu, odnosno da steknu naviku da se i dalje bave sportom – kaže Slavica Mandić i dodaje da su njihova putovanja i druženja nezaboravna.

O uspjehu učiteljice Zrele Kajiš najbolje je na svom fejsbuk profilu opisao trener u AK „Zvornik” Momčilo Mandić te stoga taj tekst prenosimo u cjelosti.

„Svako ima neku svoju priču, a priča učiteljice iz Zvornika, Zrele Kajiš, je posebna i predstavlja izuzetan primjer da godine ne predstavljaju problem već lični duh i volja same ličnosti. U 60-toj godini Zrela je potražila neki drugi način života, a do tada je bila povučena žena i gotovo bez energije. Odlučila je da trči, planinari i slika, jednostavno da pokuša pronaći čari koje život nosi. Danas je u 61. godini života uz pomoć stručnih trenera Slavice Mandić i Andree Radiše uspješno istrčala beogradski polumaraton i dokazala svima da upornošću, voljom i radom nema starosnih granica. Njene riječi još odzvanjaju našim ušima nakon uspješno pretrčanog 21 km na Beogradskom maratonu: „Ne mogu da vjerujem da sam to ja, a samo prije godinu dana za mene je 100 metara bilo nedostižno.” Pokušajte i Vi – probudite se narode!!!”, napisao je Mandić.

(infobirac.net)