Obilježen Dan oslobođenja Vlasenice

VLASENICA

Obilježen Dan oslobođenja Vlasenice

Posjetom spomen – sobi, parastosom u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na vojničkom groblju, u Vlasenici je dostojanstveno obilježen Dan oslobođenja Vlasenice – 21. april.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je okupljenima na vojničkom groblju da je ovaj dan najvažniji za opštinu Vlasenica u njenoj novijoj istoriji.

„Za nas je danas svečan dan, dan na koji obilježavamo 26. rođendan naše Vlasenice, u našoj najmlađoj državi Republici Srpskoj. Ovo je dan na koji je srpski narod spriječio da se ponovi 1942. godina i stradanje koje je tada pretrpio. Koliki za nas ovaj datum značaj ima svjedoči i prisustvo nekadašnjih boraca, predstavnika udruženja proisteklih iz odbrambeno – otadžbinskog rata, pravoslavne crkve, kao i mnogobrojnih građana iz naše opštine“, rekao je načelnik Kraljević.

On je najavio da će ove godine u Vlasenici biti izgrađeno centralno spomen – obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa ovog područja.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Spomenko Stojišić podsjetio je da se 21. aprila 1992. godine srpski narod Vlasenice samoorganizovao i, oružanom otporom, suprostavio namjerama da bude uništen ili protjeran sa ovih prostora.

Na današnjem okupljanju istaknuto je da je opština Vlasenica pretrpjela ogromne civilne žrtve i razaranja, a da je veliki broj boraca i civila teže ili lakše ranjen.

Parastos poginulima služen je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, gdje je u prigodnoj besjedi sveštenik Vladimir Radonjić istakao da žrtva onih koji su živote dali za Republiku Srpsku neće biti uzaludna sve dok ljudi mogu slobodno da hodaju Srpskom i da se okupljaju.

Spomen soba u Vlasenici čuva sjećanje na 146 boraca sa područja ove opštine, koji su poginuli u odbrambeno – otadžbinskom ratu, te 15 boraca iz Dervente, koji su poginuli na ovom ratištu.

(www.opstina-vlasenica.org)