U Zvorniku prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“

ZVORNIK

U Zvorniku prikazan dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“

U okviru projekta „Dani sjećanja“ na stradanje Srba u 20. vijeku, sa akcentom na stradanje djece, u zvorničkom Domu omladine prikazan je dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“.
Istoričar iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Predrag Lozo rekao je novinarima da su ovogodišnji Dani sjećanja na stradanje Srba posebno posvećeni djeci koja su stradala u 20. vijeku.
„Film ‘Spomenko na vječnoj straži’ govori o jednoj specifičnoj kategoriji, odnosno o maloljetnim licima u redovima Vojske Republike Srpske koji su stali da brane i odbrane svoja sela, a potom i otadžbinu Republiku Srpske“, pojasnio je Lozo.
Ističući da se govori o osjetljivoj temi kada je u pitanju stradanje maloljetne djece, Lozo je rekao da se organizator ove godine potrudio da posebno skrene pažnju na stradalu djecu, a jedan od načina obrađivanja ovih tema jeste i dokumentarni film koji je prikazan večeras u Zvorniku.
„Autor filma ‘Spomenko na vječnoj straži’ Mile Savić se, na specifičan način, sa dosta ličnog entuzijazma, potrudio da nam približi ličnost Spomenka Gostića kako bi se svi mogli poistovjetiti i razumijeti uslove u kojima je živjelo to selo na Ozrenu u kojem se vodila borba za odbranu i opstanak Republike Srpske“, rekao je Lozo.


Član Svetosavske omladinske zajednice Zvornik Miloš Ivanović rekao je da je večeranju projekciju filma organizovala Svetosavska omladinska zajednica i Dom omladine, u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica iz Banjaluke.
Ivanović je dodao da je večerašnja projekcija filma jedan u nizu događaja, u okviru manifestacije „Dani sjećanja“, koji se širom Republike Srpske organizuju sa pomenutim Centrom.
„Poruka ove manifestacije jeste da se podsjetimo na stradanje Srba u proteklom vijeku od Blakanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata i odbrambeno-otadžbinskog rata“, rekao je Ivanović.
Prema njegovim riječima, cilj projekta „Dani sjećanja“ jeste, prije svega, da prisustvuje što veći broj publike sa fokusom na mlade ljude da se naša istrorija i stradanje Srba ne zaboravi.

(Srna)