Dodik u „Alumini” – Ponosan sam na činjenicu da je kombinat sačuvan

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Dodik u „Alumini” – Ponosan sam na činjenicu da je kombinat sačuvan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Zvorniku da je ponosan zbog činjenice da je sačuvana kompanija “Alumina” sa 1.500 zaposlenih i sa više od 300 miliona KM prihoda na godišnjem nivou.

Dodik je nakon razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora “Alumine” Miloradom Motikom i predstavnicima Sindikata ove firme rekao da ova fabrika ima perspektivu, ali i opterećenje zbog vođenja stečajnog postupka.

On je istakao da je Republika Srpska utvrdila jasnu politiku vezanu za ovaj kombinat 2013. godine kada je bukvalno izuzeta od nekorektnih litvanskih vlasnika.

“Znali smo da je ovo ozbiljan problem i odlučili smo da preuzmemo upravljanje ovom kompanijom”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je politika Republike Srpske u kompaniji “Alumina” da se sačuvaju radna mjesta, da se radi i privređuje, da se završi stečajni postupak i obezbijedi dominantno učešće Republike Srpske u strukturi vlasništva ove kompanije.

Predsjednik Srpske je naglasio da nakon toga treba stvoriti uslove za normalno poslovanje i odnose sa bankama i drugim finansijskim organizacijama, te ući u razvojni program i donositi odluke o eventualnim intervencijama u vlasničku strukturu.

“Proces koji se vodi kod sudova je izvan bilo kakve mogućnosti, izvan su svake mogućnosti da država upravlja njima, jer su sudovi nezavisni, ali isto tako i špekulativni, kao što smo vidjeli na ovom slučaju”, rekao je Dodik.

 Ističući da treba tražiti više reda u sudstvu, Dodik je rekao da postoje različite odluke sudova koje su u prošlosti donesene, među kojima su one koje govore da su neopravdana potraživanja koje Ukio banka i Litvanci imaju i da nisu prihvaćena ni od stečajnog upravnika, ni od Okružnog privrednog suda Bijeljina, a ni Višeg privrednog suda u Banjaluci.

“Odluka Osnovnog suda u Zvorniku izazvala je probleme vezano za blokadu računa, što utiče na poslovanje”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je došao u kompaniju “Alumina” da poruči veoma jasno da se želi izaći iz tog pravosudnog i pravnog problema na korektan način. “Odluke koje sudovi donose ne smiju ugroziti poslovanje ovog kolektiva”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da će, ukoliko na bazi nepravne odluke bilo kakvog suda pa i ovog u Zvorniku, dođe do blokade računa, odmah predložiti izmjene i dopuna Zakona o sudovima Republike Srpske da se ukine Sud u Zvorniku.

“Na taj način riješićemo se sudija koji ne žele da uvaže pravo, da uvaže druge sudske instance i da na bilo koji način budu zaštita javnog interesa”, rekao je Dodik.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” iz Zvornika Milorad Motika rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik došao da podrži rukovodstvo i radnike u ovim teškim trenucima po ovaj kolektiv, te da nema blokade računa, da treba nastaviti rad i preduzeće usmjeriti na proizvodnju, nova zapošljavanja i investicije.

 Motika je, nakon razgovora sa predsjednikom Srpske, rekao novinarima da rukovodstvo želi da od “Alumine” napravi vrlo ozbiljnu i respektabilnu kompaniju koja će se u narednim godinama nositi sa bilo kojom firmom iz Evropske unije u ovoj branši proizvodnje.

 

Prema njegovim riječima, u prvom kvartalu ispunjen je plan poslovanja sa više od 96 odsto u ukupnom iznosu, a drugi kvartal, odnosno cijela godina, nema razloga da ne bude tako uspješna, ako kompaniju “ne zadesi neka viša sila”.

“Što se tiče plata, poreza i doprinosa, to u ‘Alumini’ nije više tema, tako da se radni ljudi baziraju na svoja radna mjesta, isključivo na podizanju produktivnosti i isporukama na vrijeme svim ino-kupcima”, rekao je Motika.

Razgovorima sa predsjednikom Srpske učestvovao je i predsjednik fabričkog Sindikata metalske industrije i rudarstva Radenko Smiljanić.

Dodik je, nakon posjete “Alumini”, prisustvovao sastanku Gradskog odbora SNSD-a Zvornik.

(Srna)

(Foto: Služba za odnose s javnošću kompanije „Alumina”)