Višković: Kompanija ne smije biti ugrožena blokadom računa

Uncategorized

Višković: Kompanija ne smije biti ugrožena blokadom računa

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je kompanija „Alumina“ iz Zvornika nosilac privrednog razvoja regije Birač i šire i da ne može da povjeruje da bi njen rad mogao da bude doveden u pitanje.
Višković je, nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Miloradom Motikom, rekao novinarima da je lično zainteresovan da ovaj privredni subjekt nastavi da radi nesmetano i da ne bude ugrožen blokadama računa, jer ako rad „Alumine“ bude doveden u pitanje, onda je u pitanju cijela regija Birač.
On se zapitao kao je moguće da Osnovni sud u Zvorniku vodi postupak vezan za hipoteku firmi ‘Birač’ u stečaju i nakon presude Okružnog suda i Bijeljini da je osporeno potraživanje ‘Ukio banke’ iz Litvanije od nekih 156 miliona KM.


On je podsjetio da je presudu Suda u Bijeljini potvrdio i Viši privredni sud u Banjaluci.

„Ako je osporen kredit, onda po samoj logici osporene su i hipoteke, i koliko znam Pravni tim Fabrike glinice ‘Birač’ u stečaju već je pokrenuo proceduru brisanja hipoteke na osnovu presuda sudova iz Bijeljine i Banjaluke“, rekao je Višković.
Višković je naglasio da je pravni nonsens da sada, nakon tih presuda, neko ulazi u izvršni postupak u stečajnom postupku.


Motika je istakao da će, ako se neko olako zaleti da izvrši blokadu računa „Alumine“, izazvati ogromne posljedice.
„Prošle godine u aprilu kada je bio blokiran račun molili smo radnike da protesti budu dostojanstveno završeni, nakon čega smo ušli u mirnu fazu rada, a sada nakon nekih najava blokade radnici su naelektrisani“, rekao je Motika.
On je istakao da su u fabrici bili Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su danas, nakon trodnevnog boravka, završili rad i izrazio nadu da će napokon krenuti stvari i dešavanja koja su bitna za ovu kompaniju.
„Što se tiče raznih priča da smo u nekakavom finansijskom stanju, ‘Alumina’ nikad nije stajala ovako dobro, jer radimo, isplaćujemo plate, isplatili smo svim radnicima po 100 KM za Božić i Vaskrs, sada krećemo sa isplatom regresa, sve poreske obaveze koje na mjesečnom nivou iznose oko milion KM redovno plaćamo po stvarnim platama i prihodima“, pojasnio je Motika.


On je naglasio da će ova godina najvjerovatnije biti završena sa oko 300 miliona KM izvoza, jer je kompletna proizvodnja planirana za izvoz.
„Radimo, idemo naprijed i nemamo vremena da se zamajavamo oko nekih blokada. Ovo je istorijska šansa ‘Alumine’ koju i radnici i menadžment žele da svojim radom iskoriste i doprinesu sveukupnom razvoju kolektiva, a time i standarda zaposlenih“, rekao je Motika.
On je najavio da će u „Alumini“, i pored problema koji su prisutni ovih dana, biti građen novi objekat površine oko 6.500 metara kvadratnih koji će dobro doći da u narednih deset godina imaju proizvodnju za evropsko i svjetsko tržište.
„Urađena je projektan dokumentacija, uprkos svim nedaćama, krenuće izgradnja objekta u kome će biti zaposleno oko 70 radnika“, rekao je Motika.
On se zahvalio Viškoviću na podršci da „Alumina“ nastavi da nesmetano radi, kao i kompaniji „Boksit“ koja je isporučila 20 odsto rude više nego što je bilo ugovoreno i planirano, samo da zvornička fabrika proizvodi planiranom dinamikom.
Motika je naglasio da će se „Alumina“ boriti svim pravnim sredstvima da do kraja da ostvari svoja zakonska prava.
Sastanku u „Alumini“ nisu prisustvovali ostali poslanici Narodne skupštine Republike Srpske sa regije Birča.

(Srna)