U„Alumini“ pravnici kategorični: Sud u Zvorniku donosi mjere koje nisu zakonske – Popović: Izvršni postupak nad subjektom u stečaju je krivično djelo

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

U„Alumini“ pravnici kategorični: Sud u Zvorniku donosi mjere koje nisu zakonske

Popović: Izvršni postupak nad subjektom u stečaju je krivično djelo

Na pres konferenciji održanoj danas u zvorničkoj „Alumini“ pravni stručnjaci su istakli da zvornički sud u postupcima protiv ove kompanije i FG „Birač“ u stečaju donosi odluke koje nisu u skladu sa zakonom, te navode da je sprovođenje izvršnog postupka nad subjektom u stečaju krivično djelo.

Šef Pravnog tima Fabrike glinice „Birač“ u stečaju Vitomir Popović izrazio je zabrinutost za sve ono što se u posljednjih godinu dana dešavalo u pravnim postupcima u vezi „Alumine“ i „Birča“.
„Iako sam dosta vremena proveo u stečajnim i drugim postupcima, još nisam naišao na primjer da izvršni sudija, odnosno Osnovni sud u Zvorniku praktično vodi izvršni postupak protiv firme koja se nalazi u stečaju“, rekao je Popović.


On je dodao da to na jasan i nedvosmislen način donosi čitav niz mjera koje nisu moguće, u skladu sa Zakonom o stečaju, gdje se svi, posebno izvršni, postupci prekidaju, a ovdje se nastavlja sa istim postupcima.
Ističući da je „Birač“ dobio sve postupke koje je vodio pred sudovima u Bijeljini i Banjaluci, Popović je rekao da je prošle godine u aprilu završen vodeći predmet koji glasi na 156 miliona KM kojim je Okružni privredni sud Bijeljina donio presudu i odbio zahtjev tužioca „Ukio banke“ iz Litvanije da mu se prizna ovo potraživanje.
„Ta presuda je potvrđena na Višem privrednom sudu u Banjaluci, dakle otpao je pravni osnov, a to su bili ugovori o kreditu koji je zaključen 2013. godine, a radi se o nekoliko kredita, i na bazi tih ugovora kao glavnih pravnih poslova, uslijedile su zabilježbe na zložnim pravima, pokretnim i nepokretnim, na računima i svemu ostalom“, rekao je Popović.
On je naglasio da, ako je otpao glavni osnov, automatski otpadaju i sporedna potraživanja i o tom se ne raspravlja.
„Ako ne postoje obaveze ‘Birča’ i ‘Alumine’ kako onda možemo govoriti da se može voditi izvršni postupak u odnosu na nešto što ne postoji“, rekao je Popović i istakao da ga zabrinjava činjenica da se Sud u Zvorniku oglasio nadležnim po ovom pitanju.
Prema njegovim riječima, ovdje imamo dva pravna subjekta, dva privredna subjekta, i imamo nadležnost Okružnog privrednog suda u Bijeljini, a sud u Zvorniku se jednostavno oglušio o sve to i vodi ovaj postupak, što je paradoksalno i što apsolutno nema nikakve veze sa pravom i zdravom pameti.


„Naglašavam da postoji rješenje Višeg privrednog suda u Banjaluci kojim je zabranjeno blokiranje računa ‘Alumine’, pa šta to još treba da postoji. Samo pokretanje izvršnog postupka nad subjektom koji se nalazi u stečaju je krivično djelo“, rekao je Popović.
Popović je rekao da je očekivao da će po ovim pitanjima reagovati Visoki sudski i tužilački savjet, kao i Tužilaštvo BiH jer se radi o međunarodnom stečaju i izrazio očekivanje da će Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srpske reagovati.

Advokat kompanije „Alumina“ Vladimir Milošević rekao je da u ovom trenutku imaju dva procesa koji se vode protiv „Alumine“ i Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.
„U pogledu ‘Alumine’ traže blokadu računa i pljenidbu kompletne imovine, pokretnih i nepokretnih stvari, dok u pogledu ‘Birča’ traže preuzimanje fabrike“, rekao je Milošević.
Ističući da je suština sadržine oba postupka ta da su oba nezakonita i da je riječ o istim potraživanjima, istim zalogama, koja su utvrđena kao nepostojeća potraživanja, Milošević je rekao da su se čak drznuli da vode postupak protiv firme u stečaju, te da takav primjer u praksi nije vidio. 

Traže sjednicu Vlade RS u „Alumini“

Član Upravnog odbora „Alumine“ i predsjednik kompanije „Boksit“ iz Milića Rajko Dukić se založio da Vlada Republike Srpske održi sjednicu u prostorijama „Alumine“ na temu kriminalnog otimanja i uništenja fabrike od neke kontroverzne grupe.
Dukić je podsjetio da su prije nekoliko dana u Banjaluci kompanija „Boksit“ proglašena kao najuspješnije preduzeće, a „Alumina“ kao najbolji izvoznik, postavivši stoga pitanje zašto je na udaru „Alumina“ izrazivši sumnju da ima više odgovornih za ovu situaciju od onih koji se pominju.

M.G.