Najavljeni protesti radnika Alumine

VIJESTI ZVORNIK

Najavljeni protesti radnika Alumine

Na sastanku Upravnog odbora ,,Alumine”, Sindikata zaposlenih u ovom preduzeću i mendžmenta kompanije ,,Boksit” odlučeno je da će ukoliko dođe do najavljene blokade računa plenidbe imovine ,,Alumine” od strane grupe okupljene oko preduzeća ,,Pavgord” iz Foče biti organozovani masovni protesti radnika sa nesagledivim i nekontrolisanim posledicama ne samo po regiju Birač nego i za Republiku Srpsku.

Sa sastanka je zatraženo da svi narodni poslanici iz izborne jedinice 7 sutra u 11 časova, dođu u Fabriku radi upoznavanja sa situacijom u cilju preduzimanja odgovarajućih mjera.

Akademik prof.dr Vitomir Popović je istakao da je krivično delo tražiti naplatu od preduzeća u stečaju i da su sve odluke sudova koje su donete suprotno ovome nezakonite.

Saopštenje sa sastanka Upravnog odbora ,,Alumine”, Sindikata zaposlenih u ovom preduzeću i mendžmenta kompanije ,,Boksit” prenosimo u celosti.

Infobirač.net

OTVORENO PISMO-ZAHTJEV ZA HITNU REAKCIJU I OSUDU, POZIV ZA DOLAZAK U ALUMINU

 

  1. Kontraverzna grupa na čelu sa firmom Pavgord doo Foča, potpomognuta gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, od Osnovnog suda u Zvorniku, zahtjeva novu nezakonitu blokadu računa i plijenidbu imovine, u vlasništvu Fabrike.
  2. Ukazujemo da bi nezakonita blokada računa i plijenidba imovine dovela do prestanka rada ovog privrednog giganta i strateških partnera, kao što su Kompanija Boksit i drugi. Sve ovo vodi nesagledivim, trajnim političkim, socijalnim, ekonomskim i pravnim posljedicama po Republiku Srpsku. U tom slučaju, menadžmenti Alumine i Kompanije Boksit ne mogu preuzeti odgovornost za posljedice koje mogu nastati.
  3. Sindikat zaposlenih, uprave i menadžmenti Alumine i Kompanije Boksit oštro osuđuju ovo kriminalno djelovanje, te upozoravaju javnost da je frapantno da pripadnici, ove kontraverzne grupe, do danas nisu krivično procesuirani, za svoja nedjela, koja godinama sprovode.
  4. U skladu sa tim, pozivamo sve narodne poslanike iz izborne jedinice 7:
  • da odmah i javno osude kriminalna djelovanja kontraverzne grupe na čelu sa fočanskom firmom Pavgord, snažno podržane od strane gradonačelnika Zvornika,
  • da u četvrtak, 19.04.2018. godine u 11 časova, dođu u Fabriku radi upoznavanja sa situacijom u cilju preduzimanja odgovarajućih mjera.
  1. Zahtjevamo da nadležni organi, koji godinama sprovode istražne radnje, pod hitno preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i obaveza, radi privođenja pravdi i procesuiranja odgovornih lica, kako bi se spriječilo otimanje i uništenje Fabrike.
  2. Zahtjevamo održavanje hitne sjednice Vlade RS u Alumini na temu kriminalnog otimanja i uništenja Fabrike od strane kontraverzne grupe.
  3. Sindikat i uprave Alumine i Kompanije Boksit obavještavaju javnost da će, od ponedeljka 23.04.2018. godine, preduzimati sve raspoložive aktivnosti u cilju sprečavanja ove destrukcije. Nema sumnje da se može očekivati da će zaposleni Alumine, Kompanije Boksit, kao i poslovnih partnera i njihovi članovi porodica, iskoristiti svoja prava, koja će se ogledati u masovnom okupljanju i protestima sa nesagledivim i nekontrolisanim posledicama ne samo po regiju Birač nego i za Republiku Srpsku.

 

U Zvorniku, 18.04.2018. godine                                      Sindikat zaposlenih

Upravni odbor i menadžment Alumine

Menadžment Kompanije Boksit