U četvrtak projekcija filma „Spomenko na vječnoj straži“

ZVORNIK

U četvrtak projekcija filma „Spomenko na vječnoj straži“

U saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom i JU „Dom omladine“, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica organzovaće u četvrtak, 19.4. u 19 časova, u zvorničkom Domu omladine projekciju dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“, autora Mila Savića.

Projekcija se organizuje u okviru manifestacije „Dani sjećanja“, koja je ove godine posvećena stradanju djece u ratovima u XX vijeku.

Spomenko Gostić (1978 — 1993) bio je vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.
Rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju. Osnovnu školu pohađao je u Maglaju, ali je zbog izbijanja ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini nije završio.
Na početku rata, tačnije u mjesecu aprilu umrla mu je majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od strane tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Ubrzo se prijavljuje u Vojsku Republike Srpske gdje je u početku bio kurir, da bi potom bio prebačen na razvoženje hrane borcima na prvim linijama fronta. Obavljajući povjerene mu zadatke, jednom prilikom je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, pri čemu su konji stradali, a on je bio lakše povrijeđen. Nakon tog ranjavanja, još je jednom bio lakše ranjen.
U martu 1993, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen. Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

(Infobirač)