Strategija razvoja Zvornika predviđa proširenje obima komunalnih usluga – Nabavljen novi kamion za odvoz kabastog otpada

ZVORNIK

Strategija razvoja Zvornika predviđa proširenje obima komunalnih usluga

Nabavljen novi kamion za odvoz kabastog otpada

Preduzeće AD „Vodovod i komunalije” iz Zvornika nabavilo je novi kamion za odvoz velikih kontejnera i kabastog smeća, čija je vrednost oko 35.000 KM, sa ciljem da obuhvati što veći broj korisnika komunalnim uslugama na području ove lokalne zajednice. Prema najavama iz Gradske uprave u izradi je dokument Strategija razvoja Zvornika u kojoj je planirano da 90 odsto stanovištva dobije komunalne usluge, što je jedan od glavnih preduslova za nestanak divljih deponija.

Jovan Tomić, direktor AD „Vodovod i komunalije” iz Zvornika kaže da su sa Gradskom upravom čvrsto dogovorili da se ove odluke sprovedu u delo.

 – Da bismo izvršili sve predviđene obaveze morali smo obnoviti vozni park. Uz ranije nabavke vozila i ovoga kamiona mi smo za narednih deset godina spremni da kvalitetno vršimo usluge odvoza otpada na području cele teritorije Zvornika. Sa stambeno-komunalnim odelenjem Gradske uprave dogovaramo najbolja rešenja za lokacije i broj kontejnera u gradu, a u ovoj godini planiramo da nabavimo još 100 kontejnera kako bi i na tom polju bili spremni na proširenje usluga – kaže Tomić i dodaje da su jedno od retkih komunalnih preduzeća koji u gradu i prigradskim naseljima otpad odvoze dva puta dnevno, a u seoskim područjima jednom sedmično.

 – Trenutno se otpad odvozi od krajnjeg juga Zvornika, odnosno od Zelinja, do severa, odnosno MZ Pilica. U seoskim područjima smeće se odvozi jednom sedmično, određenog dana, gde korisnici u vrećama iznesu otpad ispred kuća, a naši radnici ga natvore i odvezu. Cilj nam je da se odvoz smeća proširi i na ostale mesne zajednice i u narednih nekoliko godina dođemo za zacrtanog procenta obuhvaćenosti građana komunalnim uslugama – navodi Tomić i dodaje da se odvoz smeća prosečno po domaćinstvu u Zvorniku plaća oko 8 KM mesečno.

Branko Jašić, načelnik Odeljenja za stambeno-komunalne poslove u Zvorniku kaže da se Strategija razvoja trenutno sprema, te da bi trebala biti usvojena u naredna dva ili tri meseca.

 – U njoj smo jasno definisali da se komunalne usluge moraju približiti svim građanaima, a da u narednih nekoliko godina procenat obuhvaćenosti ovom uslugom bude preko 90 odsto stanovništa. Na taj način će biti rešeno pitanje stvaranja divljih deponija, a to je najvažnije – rekao je Jašić i dodao da se na ovom pitanju posebno insistira jer je sa radom počela i regionalna deponija na Crnom vrhu, koja je napravljena upravo sa ciljem da se spreči stvaranje divljih deponija.

Građani Zvornika podržavaju ove aktivnosti jer su česte slike da se zbog neadekvatnog odlaganja otpada, potoci i reke, ali i Zvorničko jezero pretvaraju u deponije. Dragan Čvorić, saobraćajni tehničar iz Zvornika, kaže da sve dok se ne proširi obim komunalnih usluga na sve seoske mesne zajednice, neće biti rešeno pitanje divljih deponija.

 – Tek kada ljudi počnu da plaćaju odvoz otpada i shvate da to moraju da rade, onda će i prestati da ga bacaju van predviđenih mesta za odlaganje smeća – smatra Čvorić.

Naplata korektna

Jovan Tomić, direktor AD „Vodovod i komunalije” ističe da je naplata komunalnih usluga od korisnika trenutno korektna.

 – Ona se kreće u procentima oko 80 do 85 odsto potraživanja fakturisanih usluga – rekao je Tomić.

(Tekst i foto: R.Jokić, EuroBlic)