TAČKA KLJUČANJA “Rusija će OBORITI sve američke rakete i gađati lokacije odakle ih ispaljuju”

SVIJET VIJESTI

TAČKA KLJUČANJA “Rusija će OBORITI sve američke rakete i gađati lokacije odakle ih ispaljuju”

kombo

“Rusija ima pravo da obori sve rakete i uništi lokacije odakle se one ispaljuju u slučaju agresije SAD protiv Sirije”, izjavio je ambador Rusije u Libanu Aleksandar Zasipkin libanskoj televiziji “Al manar”.

– Rusija će realizovati naredbe svog predsednika, vezane za svaku agresiju SAD u Siriju. Ona će obarati američke rakete i gađati lokacije odakle projektili se ispaljuju – rekao je ambasador Rusije u Libanu Aleksandra Zasipkin.

Ranije je zamenik predsednika komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Jevgenij Serebrenikov saopštio da ako prilikom mogućeg napada SAD na Siriju nastradaju ruski vojnici koji se tamo nalaze, odgovor Rusije će biti munjevit.

Predsednik SAD Donald Tramp je obećao da će odluku o Siriji doneti do srede. Spremnost da učestvuje u bombardovanju izrazio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Tenzije u Siriji ponovo su porasle nakon navodnog trovanja prošle nedelje u Dumi, za koje su SAD i njeni zapadni saveznici optužili režim predsednika Bašara al-Asada. Američki predsednik Donald Tramp naveo je da Amerika ima više vojnih opcija kako da odgovori na navodno trovanje.

Američka Mornarica saopštila je da će nosač aviona “Hari S. Truman” zajedno sa grupom brodova koja ga prati, raspoređen u Evropi, u Sredozemnom moru, u skladu sa redovnim rasporedom. Dramatične informacije stigle su i iz ruskog tabora, gde je navodno podignuta borbrena gotovost flote raspoređene u Crnom moru.

Aleksandar Zasipkin

Prvi korak preuzeo je i Donald Tramp koji je otkazao put na samit Severne i Južne Amerike u Limi u Peruu, zbog situacije u Siriji.

Ceo svet nestrpljivo čeka da vidi šta je Tramp odlučio da će biti američki odgovor na hemijski napad u Dumi u Siriji.

Opšta svađa odvija se u međuvremenu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde su ambasadori SAD i Rusije, Niki Hejli i Vasilij Nebenzja, razmenili oštre reči. Rusija je stavila veto na američku rezoluciju o istrazi hemijskog napada, dok ruski predlog nije izglasan, iako je imao podršku Kine.

Sinoć je i Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala saopštenje o upozorenju za oblast istočnog Mediterana zbog mogućih vazdušnih napada u Siriji u naredna 72 sata.