U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Karakaju kod Zvornika – Episkop Fotije prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji

ZVORNIK

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Karakaju kod Zvornika

Episkop Fotije prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji

Njegovo preosveštenstvo epsikop zvorničko-tuzlanski Fotije prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiju u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Karakaju kod Zvornika, povodom slave hrama Hristova vaskrsenja.


U obraćanju vjernicima, epsikop Fotije je rekao da je Hristovo vaskrsenje značajno i po tome što su se vjernici u velikom broju danas sabrali u ovoj crkvi.
„Crkva i jeste mjesto sabranja, sabiranja naroda božijeg oko svoje crkve, svetih tajni crkve i oko svog vladike“, rekao je episkop Fotije i naglasio da su Srbi narod vaskrsenja i krsta.
„Srbi su narod vaskrsenja i krsta, imaju svoje raspeto Kosovo i mnoga druga raspeta mjesta i stratišta širom Republike Srpske iz Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata“, rekao je Fotije.


Prema njegovim riječima, stradanja su u ovim ratovima velika, sve je krst do krsta, sve raspeće do raspeća i ako se možemo uporediti sa drugim pravoslavnim narodima, Srbi imaju dar stradanja i dar krsta, stradali su neprestalno kroz istoriju od balkanskih ratova do današnjeg dana, a da ne govorimo o periodu osmanske vlasti.


„Ali, dade Bog da opstanemo, da postojimo, da imamo svoje svetinje, jer vjerujemo u vaskrsenje Hristovo. Vaskrsenje je unutrašnja sila koja nas snagom Hrista drži da ne padnemo, da budemo djeca vaskrsenja, da se hranimo vaskrslim Hristom, da volimo svoj narod i svoju crkvu, a da druge narode poštujemo, i oni su stvoreni po liku Božijem“, rekao je vladika Fotije.
Ističući da crkva neprekidno i neprestalno okuplja svoj narod bez ikakvih podjela, episkop Fotije je naglasio da političke podjele nisu dobre sa stanovišta crkve, da mogu da budu opasne, da narod dijele i slabe, dok ga crkva objedinjuje, kao što ga sada objedinjuje oko ovog praznika Vaskrsenja.


„Nama političke podjele i političke utakmice na štetu naroda ne trebaju, ili ne dao Bog da izazivaju mržnju jednih prema drugima. Nama treba da uvijek budemo okupljeni i sabrani jedni sa drugima, kao što smo okupljeni u ovoj crkvi sa vaskrslim Hristom“, rekao je Fotije.
Nakon liturgije vjernici su noseći crkvene barjake i ikone obavili trokrati ophod oko crkve, nakon čega su slavski kolač slomili epsikop Fotije, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, sveštenstvo i vjernici.

(Teskt i foto: M.Gutalj)