Austrijska kompanija „Velion“ organizovala besplatno mjerenje šećera

ZVORNIK

Austrijska kompanija „Velion“ organizovala besplatno mjerenje šećera

U Zvorniku su danas građani mogli da u prvoj Dijabetološka ordinaciji na točkovima u BiH „Velion“ izmjere vrijednosti šećera u krvi i dobiju savjete na temu dijabetesa.
Voditelj projekta „Velion“ Nina Erbez rekla je da je riječ o zdravstvenom projektu koji za 15 dana ima za cilj da obiđe 20 gradova i da na 23 lokacije svim zainteresovanim građanima vrši besplatno mjerenje šećera u krvi.


Ona je dodala da se u okviru mjerenja šećera u krvi, organizuju stručna savjetovanja na temu dijabetesa, edukacije o pravilnoj ishrani, te važnosti fizičke aktivnosti, a sve s ciljem prevencije dijabetesa.
Erbez je istakla da u BiH ima oko 400.000 regstrovanih ljudi koji boluju od dijabetesa i dodala da se smatra da svaka druga osoba ima simptome dijebetesa kojih nije ni svjesna.


Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović iskoristio je prisustvo Dijabetološke ordinacije na točkovima i izvršio mjerenje šećera u krvi.
„Pobornik sam kontrole dijabetesa i preporučio bih i najzdravijim građanima da povremeno kontrolišu šećer u krvi“, rekao je Stevanović i naglasio da je veoma važna preventivna kontrola, jer je to podmukla bolest koja razara organizam, a da čovjek ne osjeća nikakve simptome. On je podsjetio da se već 21 godinu bori sa ovom bolesti.


Predsjednik Regionalne organizacije dijabetičara „Dijabeta“ sa regije Birač Dragan Stanišić rekao je da je akcija organizovana u cilju provjere šećera u krvi kod građana s ciljem preventivnog sprečavanja i liječenja ove bolesti.
On je dodao da Regionalna organizacja „Dijabeta“ ima oko 3.000 registrovanih članova ističući da se procjenjuje da na ovoj regiji ima oko 5.000 lica oboljelih od dijabetesa. Stanišić se zahvalio gradonačeniku Stevanoviću na podršci ovoj akciji, kao i Dijabetološkoj odrinaciji „Velion“ koja doprinosi prevetivnoj kontroli zdravlja građana.
Ovu povoljnost iskoristio je veliki broj Zvorničana, koji su izvršili kontrolu vrijednosti šećera u krvi.