Upravni odbor “Alumine” i menadžemnt kompanije protiv nezakonitog djelovanja sudije – Upućeno pismo institucijama Srpske

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Upravni odbor “Alumine” i menadžemnt kompanije protiv nezakonitog djelovanja sudije

Upućeno pismo institucijama Srpske

Menadžment kompanije „Alumina“ iz Zvornika uputio je pismo institucijama Republike Srpske u kojim ih obavještava da se novim rješenjem Osnovnog suda u Zvorniku određuje izvršenje na oko 122 miliona KM u korsit fočanske firme „Pavgord“ protiv Fabrike glinice „Birač“ u stečaju i to prodajom udjela u „Alumini“ kako bi se namirilo potraživanje „Pavgorda“ kao pravnog sljedbenika litvanske „Ukio banke“.
Rješenje o izvršenju Osnovnog suda u Zvorniku protiv „Alumine“ stiglo je na protokol „Alumine“ i „Birča“ u petak, 30. marta, nakon čega je menadžment kompanije „Alumina“ uputio pismo predsjedniku Republike Srpske, predsjedniku Vlade Republike Srpske, resornim ministarstvima, pravobraniocu Republike Srpske, nadležnom Tužilaštvu i Upravi kriminalističke policije, obavještavajući ih o sadržaju sudskog rješenja.


Menadžment „Alumine“ u pismu, koje je danas predstavljeno na konferenciji za novinare, navodi da je primljeno rješenje o izvršenju vrh nezakonitog djelovanja sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović protiv koje je „Alumina“ podnijela nekoliko krivičnih prijava za prošlogodišnju blokadu računa „Alumine“.
U pismu se navodi da najnovijim rješenjem sudija Todorović vodi izvršni postupak protiv društva u stečaju, a u korist lica koje nije povjerilac ili imalac zaloga, iako postoji pravosnažna presuda da predmetno potraživanje ne postoji po zalozima koje ne postoje po osnovu pravosnažne presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini.
„Na ovaj način, a po osnovu nepostojećeg potraživanja i nepostojećeg zaloga, ‘Pavgord’ uz pomoć sudije Todorović pokušava da se naplati prodajom ‘Alumine'“, navodi se u pismu i dodaje da će ovi postupci suda u Zvorniku ući u anale pravosuđa kao najprljaviji postupci zvanične institucije.
U pismu se naglašava da je „Alumina“ uredno obavijestila sudiju Todorović o svim ovim činjenicama, te da će, i pored ovog najnovijeg pokušaja naplate, odnosno paralelno s istim, grupa lokalnih moćnika u toku ovog mjeseca ponovo blokirati račun „Alumine“.


„Želimo da vas unaprijed obavijestimo o ovim kontraverznim radnjama, te tražimo pomoć institucija Republike Srpske, a najprije organa krivičnog gonjenja, kako bi se konačno procesuirali organizatori i izvršioci teških krivičnih djela protiv ‘Alumine’, ‘Birča’, a time i Republike Srpske“, kaže se u pismu.
Upravni odbor i menadžment „Alumine“ danas je, povodom najnovijeg rješenja o izvršenju zvorničkog Osnovnog suda, podržao pismo upućeno institucijama Republike Srpske, navodeći da je poslednje rješenje o izvršenju zvorničkog suda dokaz teških zloupotreba sudijskih oblašćenja u korist kriminogene grupe, a na štetu „Birča“, „Alumine“ i Republike Srpske.
„Očigledno ignorisanje ranije pravosnažne presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini, o nepostojanju potraživanja i zaloga ‘Ukio banke’, kao i nemogućnost vođenja izvršenja protiv ‘Birča’ kao firme u stečaju, zvornički sud pokazuje bezobzirnost i odsutnost zakonitog postupanja u jednoj zvaničnoj instituciji“, zaključak je Upravnog odbora i menadžmenta „Alumine“.
Upravni odbor i manadžment „Alumine“ postavlja javno pitanje svim tužilaštvima u Republici Srpskoj i BiH u kom statusu su silne istrage koje se navodno vode protiv Litvanaca i domaćih pomagača iz fabrike koji su iz „Alumine“ i „Birča“ iznijeli više od milijardu KM.
Uprvani odbor i menadžment „Alumine“ se pita da li je moguće da se pravni sljedbenici istih tih Litvanaca naplaćuju na imovini „Alumine“ i „Birča“ i da li je ovo legalizacija kriminala teškog milijardu KM od strane Osnovnog suda u Zvorniku?

 

„Ukoliko se pod hitno ne otklone ove kriminalne radnje i procesuiraju odgovorni, zaposleni u fabrici ‘Alumina’ i kompanije ‘Boksit'iz Milića kao i njihovi članovi porodica, odnosno oko 10.000 lica će preduzeti sve mjere koje stoje na raspolaganju u cilju očuvanja svojih životnih interesa “, stoji u zaključcima i dodaje:
„Za očekivati je da se zaposlenim prdruže hiljade drugih, prije svega sa područja regije Birač koji su poslovno vezani za ova dva kambinata. U tom slučaju, organi upravljanja i sindikati neće snositi odgovornost za štetu koja može da nastane ovim povodom“.
Rukovodstvo „Alumine“ traži od predsjednika Republike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske, ministara pravde i unutrašnjih poslova, načelnika Uprave kriminalisitčke policije i pravobranioca Republike Srpske hitan sastanak u fabrici „Alumina“ u cilju otklanjanja, sankcionisanja i javne osude svih nečasnih radnji i samovolje pojedinaca u Zvorniku.
Zaključci su donijeti danas na sastanku Upravnog odbora i menadžmenta kompanije „Alumina“, kome su prisustvovali predsjednik kompanije „Boksit“, predstavnici Sindikata i stečajni upravnik fabrike glinice „Birač“.

 

AKTIVNIJE RADITI NA ZASTUPANjU INTERESA SRPSKE U KOMPANIJI „ALUMINA“ 

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je danas u Zvorniku da će novom organizacijom i struktirom, Pravobranilaštvo Republike Srpske dosta aktivnije raditi na zastupanju interesa Republike Srpske u kompaniji „Alumina“ iz Zvornika.
Govedarica je na konferenciji za novinare podsjetio da Republike Srpska u stečaju Fabrike glinice „Birač“ potražuje 42 miliona KM, od ukupno 90 miliona KM priznatih potraživanja, dodavši da imajući u vidu da je „Birač“ sto odsto vlasnik „Alumine“, jasno je zbog čega je potrebno zaštititi prava i interese Republike Srpske.

„Nažalost, do sada Pravobranilaštvo Republike Srpske nije zatupalo interese nego nadležne institucije, ali sada ćemo se sa nadležnim instutucijama Republike Srpske aktivno uključiti i nastaviti zastupati interese i prava Republike Srpske u stvarno složenom stečajnom postupku“, rekao je Govedarica.
On je naglasio da je zabrinjavajuće da opštinski sudovi derogiraju pravosnažne odluke koje donese Viši privredni sud.
„Po tom pitanju neophodno je da se izjasni Visoki sudski i tužilački savajet i u tom pogledu očekujemo izjašnjavanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta“, rekao je Govedarica i dodao da je obaveza Pravobranilaštva Republike Srpske da postavi i to pitanje.
Ističući da je veoma zanimljiv slučaj stečaja u „Birču“, Govedarica je naglasio da se može slobodno reći da je od formiranja Republike Srpske ovo jedno od najvećih zloupotreba prava.
„Sve institucije, ne samo Pravobranilaštvo, nego i druge institucije Republike Srpske, posebno nadležne institucije, trebaju dosta aktivnije da se uključe u zaštitu imovinskih prava i interesa Republike Srpske“, istakao je Govedarica.

(Infobirač)