Za Srbe nema povratka u Rastošnicu – Srpske kuće se ne obnavljaju

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Za Srbe nema povratka u Rastošnicu

Srpske kuće se ne obnavljaju

Brojni Srbi koji su tokom i poslije rata izbjegli u Zvornik čekaju na obnovu svojih kuća u FBiH, ali zbog odugovalačenja procedura i opstrukcija nadležnih u ovom entitetu taj postupak je gotovo onemogućen.

U Rastošnici koja je nakon dejtnonskog razgraničenja pripala FBiH nekada je živjelo oko 2.300 Srba, a danas svega njih 80. Mještani kažu da su uslovi za život katastrofalni, niko ne pita za njih niti im upućuje bilo kakvu pomoć. Mnogi prijeratni mještani ističu da oni koji bi htjeli da se vrate u Rastošnicu to ne mogu da urade jer im kuće nisu obnovljene, a prema njihovim riječima posljednja kuća je ovdje obnovljena prije osam godina.

Zdravko Radovanović, jedan od nekadašnjih mještana Rastošnice, kaže da se konačno probudila ideja o povratku.

– Mnogi bi htjeli da se vrate, ali nemaju gdje. Jedinu pomoć, i to u rješavanju katastarskih problema, je obećala Vlada Republike Srspke. Međutim, naš problem je Vlada FBiH. Oni su raspisali 2015. godine konkurs za obnovu kuća na koji se javilo nas 28, a za samo 10 domaćinstava su izašli na teren, a pet uvrstili u potencijalnu rang listu. Dakle, to je prikaz našeg potpunog eliminisanja sa ovih prostora.

Poslije su u novembru 2017. raspisali još jedan konkurs koji je bio otvoren do kraja prošle godine. Komisija je u stratu odbacila pola srpskih aplikacija, navodno zbog nedostatka traženih dokumenata. Oni poslije poziva dođu na lice mjesta uzmu izjave od nas, fotografišu kuće, objave rang listu, ali niko od Srba ne dobije donaciju. Tako smo bar tri put izmanipulisani – rekao nam je Radovanović koji je dodao da su pomoć zatražili i od gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića kako bi razgovarao sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem.

Veliki broj Srba želio bi se vrati na predratna ognjišta, ako im se obnove kuće, odnosno ako se stvore uslovi za boravak u njihovom rodnom mjestu. Oni se nadaju da će federalne vlasti prestati sa opstrukcijama i ozbiljno ući u rješavanje njihovog problema.

Koliko je priča nekadašnjih žitelja Rastošnice tačna najbolje se može vidjeti na prikazanim fotografijama.

Slike pustoši i zaraslih kuća vidljivi su na svakom koraku.

Z.Kuljić