Zbog vožnje po dejstvom alkohola sankcionisano 47 vozača, a sedam lišeno slobode

REGIJA BIRAČ

Zbog vožnje po dejstvom alkohola sankcionisano 47 vozača, a sedam lišeno slobode

Na području Policijske uprave Zvornik, od 23. do 25. marta, realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu.
Tokom navedene akcije, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su kontrolisali 399 učesnika u saobraćaju, od kojih je 115 sankcionisano. Od ukupnog broja kontrolisanih, 302 učesnika su podvrgnuta kontroli prisustva alkohola u organizmu, od čega je kod 47 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu.
Kod sedam (7) vozača utvrđeno je prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg, koji su lišeni slobode i zadržani do istrežnjenja ili oporavka. Pored toga, evidentirano je i 68 ostalih prekršaja.
Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi većom od 0,3- 0,8 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM i više, sa koncentracijom alkohola većom od 0,8-1,5 g/kg novčana kazna iznosi 100 KM i više, a preko 1,5 g/kg od 400 KM i više.
Policijska uprava Zvornik apeluje na vozače motornih vozila da poštuju zakonske odredbe, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

(PU Zvornik)

(Foto: Ilustracija, agencije)