Na današnji dan život tragično okončao Branko Ćopić

REGION

Na današnji dan život tragično okončao Branko Ćopić

Na današnji dan 1984. godine život je tragično okončao jedan od najvećih srpskih književnika Branko Ćopić, pisac niza romana, priča i pjesama koje su obilježile djetinjstvo i odrastanje generacija mladih u SFRJ, a kasnije Srbiji i u Republici Srpskoj.

Ćopićeva djela prevođena su na ruski, engleski, francuski, njemački, ukrajinski, poljski, češki, bugarski, rumunski, slovenački i mađarski jezik. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
Njegovi najpoznatiji romani su “Gluvi barut”, “Ne tuguj bronzana stražo” i “Osma ofanziva”.
Branko je poseban trag ostavio u dječijoj literaturi sa pjesmama, pripovijetkama i romanima među kojima su – “Mala moja iz Bosanske Krupe”, “Magareće godine”,”Slavno vojevanje”, “Orlovi rano lete” i “Bašta šljezove boje”.
Njegova kratka “Jeretička priča”, objavljena u “Ježu” pedesetih godina, pokrenula je lavinu osuda sa vrha partije i vlasti, a u hajci na pisca učestvovao je i Josip Broz Tito, koji je rekao da takvu satiru neće dozvoliti, ali da pisac neće biti uhapšen. Ćopić je od tada, pa do kraja života bio marginalizovan od partijskih struktura.
Svoj stan u Beogradu, u Ulici kralja Milana broj 23, u kome je živio od 1972. godine do smrti, poklonio je SANU.
Branko Ćopić okončao je život skočivši sa mosta u Beogradu 26. marta 1984. godine.
Prema riječima Momčila Srećkovića, iz sela Zabrežja kod Obrenovca, kojeg su Ćopić i njegova žena Bogdanka kao dječaka školovali u Beogradu, Branko je rekao da mu je dosta i da neće da mu policija zagorčava život.
Branko Ćopić ostao je upamćen kao jedan od najdarovitijih srpskih pisaca i nezaobilazni dio svake školske lektire, ali i kao jedan od omiljenih i veoma čitanih stvaralaca vrhunske beletristike i poezije.

(Infobirač)