Počela prodaja piva iz srebreničke pivare „Silvertown brewery“

SREBRENICA

Počela prodaja piva iz srebreničke pivare „Silvertown brewery“

Nakon gotovo pola godine pribavljanja neophodnih dozvola za proizvodnju i prodaju piva, srebrenička pivara Silvertown brewery ovog vikenda počela je sa prodajom četiri vrste zanatskog piva i to: Andrićeva tetka, Perkman, Vidran i Pivovica.
Ovo je prva craft pivara na regiji koja proizvodi svoje pivo, i to: svijetlo, tamno, crveno i pivo sa šljivovicom, koja pored kvalitetnog piva promoviše i Srebrenicu na jedan unikatan način, a piva pričaju priče o istoriji ovog mjesta.

Prema riječima vlasnika prve pivare u Srebrenici, Davorina Sekulića, trud se isplatio i konačno počinje prodaja.

“Poslije skoro pola godine rješavanja papirologije i skupljanja svih potrebnih dozvola za proizvodnju i prodaju piva, uspjeli smo da sve prikupimo nekako, tako da smo sada i zvanično prva pivara u regiji. To što smo prva pivara je i najviše doprinijelo da sve oko prikupljanja papira traje ovoliko dugo, jer do sada niko, nikada nije radio ništo slično, pa je to i bila otežavajuća okolnost jer nisu znali kako da nas registruju, a ni mi sami nismo znali šta je sve potrebno od dozvola i dokumenata pa smo se dosta vremena vrtili u krug jer koga god nazovemo da pitamo šta treba, prebacuju nas na nekog drugog dok ne dođemo do telefona na koji se niko ne javlja, i tako danima”, kaže Davorin.

On dodaje da se u Srebrenicu vratio da pokrene biznis, zaposli mlade i kroz pozitivan primjer i pozitivnu priču predstavi Srebrenicu drugačije. Ali, baš u Srebrenici je imao najviše problema.

“Iako sam iz Srebrenice, i vratio sam se u Srebrenicu da pokrenem nešto i zaposlim mlade, nisam naišao na razumijevanje i pomoć od nekih za koje sam mislio da će mi prvi pomoći i izaći u susret sa savjetima, ali dešavalo se, nažalost, suprotno”, rekao je Davorin.

Sekulić vjeruje da će Srebreničko pivo privući i turiste da posjete Srebrenici, a do sada su već dolazile ture kako bi degustirale piva.
“Mi smo već imali posjete iz Češke, Holandije, Srbije i iz svih krajeva BiH koji su došli u Srebrenicu jer su vidjeli na internetu ili čuli od nekoga za naše pivo. Mislim da će se sada njihov broj povećati i da ćemo imati turiste iz čitave Evrope pa i šire. Nadam se da će u Srebrenicu doći kako bi probali dobro pivo, a samim time i upoznali prirodne ljepote  jer je nama, prije svega, cilj promocija grada i prirodnih bogastava koje Srebrenica nudi”, kaže Davorin.

Davorin ističe da je sada primarno da se pivo prodaje u Srebrenici, kafićima i prodavnicama, a od ovog vikenda pivo će biti u ponudi u Rock caffe “Malboro”, a interesovanje je veliko i širom BiH.
“Naš plan je da se širimo i dalje, tako da već imamo ponude da se naše pivo nađe u ponudi kafića u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima, tako da nemamo problema sa potražnjom, nego sa prevelikom potražnjom koju trenutno ne možemo da zadovoljimo, ali se nadamo da ćemo što prije uspjeti da proširimo kapacitete i odgovorimo na svaki zahtjev za našim pivom”, poručio je Davorin Sekulić, vlasnik prve pivare na regiji.

(www.esrebrenica.ba)