U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice održano takmičenje iz robotike

VLASENICA

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice održano takmičenje iz robotike

U okviru drugog kola državnog takmičenja iz robotike, koje se sastoji od pet kola, a od kojih se dva obavljaju direktnim učešćem, a tri online, u Regionalnom centru u Vlasenici učestvovali su predstavnici četiri osnovne škole: „Petar Kočić“ (Kozluk),  „Sveti Sava“ (Zvornik), „Milan Ilić Čiča Šumadijski“ (Han Pijesak) i „Vuk Karadžić“ (Vlasenica). U dvije uzrasne kategorije takmičilo se 16 učenika.

U mlađoj grupi, koju čine učenici od prvog do petog razreda, prvo mjesto su osvojile Iva Ećimović i Slađana Golijan iz Han Pijeska, dok  je drugo mjesto pripalo učenicima iz škole domaćina: Jovanu Došiću i Danijelu Jakšetiću.

Pobjednici u starijoj grupi, koju čine učenici od šestog do devetog razreda, su tandem iz Kozluka: Lazar Šakotić i Nenad Josipović, dok su Vlaseničani Sergej Koprivica i Aleksandar Mijić bili drugi.

Milena Pavlović, nastavnica informatike u vlaseničkoj osnovnoj školi, ističe da je zadovoljna plasmanom svojih takmičara.

„S obzirom da je sekcija robotike relativno kasno počela sa radom, i da smo prije prvog kruga, imali samo tri dana za pripremu, u proteklih nekoliko mjeseci je veliki rad i trud trebao da bi se došlo do drugog mjesta. Učenici su motivisani, vole da programiraju, da se takmiče i nadam se da ćemo već u narednom kolu ubilježiti i bolje rezultate. Zahvalni smo našoj direktorici Danki Kezunović na trudu da nas uključi u takmičenje, kao i na uslovima koje nam obezbjeđuje za rad“, kazala je nastavnica  Pavlović.

Dragoslava Milošević, nastavnica informatike u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Kozluku, ponosna je na uspjeh svojih đaka, koji su, kao i u prvom krugu, osvojili prvo mjesto u starijoj grupi.

„Srećna sam, kao i moji učenici, jer se njihov težak rad isplatio. S obzirom na dosadašnje rezultate, nadam se da će i nakon petog kruga oni ostati prvaci u svojoj kategoriji. U svakom slučaju, odmora nema. Nastavljamo sa pripremama i željno očekujemo naredni krug“, kazala je Miloševićeva.

Milan Vasiljević, nastavnik matematike i informatike u Osnovnoj školi „Milan Ilić Čiča Šumadijski“ u Han Pijesku, smatra da je ljubav djece presudna za uspjeh.

„U okviru SPARKreators  lige učestvujemo sa dvije ekipe  – mlađom i starijom. Iva i Slađana su još jednom bile ubjedljive i nadam se da će uspjeti ostati na vrhu i nakon posljednjeg kola. Učenici vole Robotiku, sami traže da imaju još časova, željni su znanja, i vjerujem da će i u budućnosti postizati još bolje rezultate“, rekao je Vasiljević.

Pobjednice u mlađoj grupi, Iva Ećimović i Slađana Golijan, kažu da im je robotika velika ljubav. Jovan Došić iz Vlasenice ističe da, uz nesebičnu pomoć nastavnice Milene Pavlović i mnogo truda, uspijeva da savlada sve zadatke.

Završno kolo SPARKreators lige je planirano za april i biće urađeno online.