Razgovor sa Borišom Simanićem – Pamtim nastup protiv Real Madrida

KOŠARKA SPORT

Razgovor sa Borišom Simanićem

Simanić: Pamtim nastup protiv Real Madrida

Brojni uspješni i poznati sportisti rođeni su i stasali na području regije Birča te koriste svaku slobodenu priliku da posjete svoju porodicu. Jedan takav momenat smo iskoristili da razgovaramo sa mladim košarkašem iz Bratunca, Borišom Simanićem koji je u Zvorniku bio u posjeti svojoj baki Milojki, koja, inače, prati sve njegove nastupe.

Bila je to prilika da razgovaramo o njegovim košarkaškim počecima, igrama u Crvenoj Zvezdi, FMP-u i nastupima u reprezentaciji.

Simanić, koji je prije četiri dana napunio 20 godina, trenutno nastupa za FMP kao pozajmljeni igrač Crvene Zvezde. Ovaj krilni centar je košarku počeo da trenira kao sedmogodišnjak u Bratuncu.

 – U Bratuncu sam mogao biti ili fudbaler ili košarkaš, ako sam htio da se bavim sportom. Pošto sam bio visok, a i otac je trenirao košarku, odlučio sam da tu napravim prve sportske korake. Trenirao sam kod Dragana Ilića, da bih sa 12 godina prešao u „Budućnost“ iz Bijeljine kod trenera Daria Čojića, a potom sa 15 godina u Crvenu Zvezdu – ispričao nam je Simanić koji je pored ponuda Barselone, Real Madrida, tadašnje Kahe Laboral i Stele Azuro ipak prešao u CrvenuZvezdu, čiji je vatreni navijač od malena.

Iako godinu dana mlađi, bio je dio ekipe Crvene Zvezde koja je osvojila juniorsko takmičenje Evrolige 2014. godine. U narednoj godini postaje standardni član prve petorke i lako se plasiraju na završni turnir Evrolige, osvojivši prvo mjesto na turniru „Marko Ivković“ u Beogradu. Na završnom turniru su došli do finala u kom su izgubili od Real Madrida. Istovjetni uspjeh je ponovio i sljedeće godine, a ovoga puta u finalu gube od Barselone. Simanić je tada odličnim igrama i prosjekom od 18 poena, 7,5 skokova, 4 asistencije i 2,8 blokada zaslužio titulu MVP turnira, uz indeks korisnosti 22,3 na tri odigrane utakmice. Nakon kompletne seniorske sezone u FMP-u tokom ljeta 2015. godine trener Dejan Radonjić priključuje ga prvom timu Crvene Zvezde. U sjećanju su mu izazovi u Evroligi.

 – Sjećam se partije protiv Real Madrida u oktobru 2015. godine. Tada sam za 28 minuta na parketu postigao 10 poena, imao četiri skoka i dvije rampe – prisjeća se Simanić, koji je trenutno posvećen samo nastupima u FMP-u.

 – FMP je, kako je sezona u ABA ligi odmicala, bila sve bolji tim. Imali smo dosta dobrih nastupa, a sada smo fokusirani na završnicu u Srbiji. Cilj nam je da budemo među prva tri tima  – rekao je Simanić, koji je najbolju partiju ove sezone pružio protiv Igokee, postigavši 28 poena, od kojih šest trojki, uz 7 skokova, te se nada pozivu u reprezentaciju Srbije do 20 godina.

Simanić kaže da ne stiže da prati košarkaška dešavanja sa ove strane Drine, osim Igokee.

 – Zaista ne stižem da sve ispratim. Nešto više pratim dešavanja u Srbiji gdje su dobar iskorak napravile ekipe koje igraju ABA 2 ligu – zaključio je Simanić.

Z.Kuljić