Učenici SŠC „Petar Kočić” dobili tri nagrade na konkursu „Zašto je kultura /meni/ važna?”

ZVORNIK

Učenici SŠC „Petar Kočić” dobili tri nagrade na konkursu „Zašto je kultura /meni/ važna?”

Talentovani srednjoškolci uče o umjetnosti

Tri učenika SŠC „Petar Kočić” nagrađena su na konkursu „Zašto je kultura /meni/ važna?”, objavljeno je danas na sajtu Vlade Republike Srpske.

Prvo mjesto u oblasti muzike osvojio je Nikola Maksimović, a dvije druge nagrade osvojili su David Durić, u kategoriji drame, i Tamara Kurtuma, u kategoriji proze. Ovo je izuzetan uspjeh zvorničkih učenika čime je nastavljena praksa osvajanja nagrada na konkursima koje raspisuje resorno ministarstvo i RPZ.

Prema podacima sa sajta Vlade Republike Srpske, trideset i dva srednjoškolca nagrađena su na ovom konkursu.

– Osnovni cilj bio je podstaknuti njihovo slobodno izražavanje i kreativnost. Željeli smo da afirmišemo talentovane učenike i samim tim odgovorimo nekim od osnovnih strateških polazišta koja se odnose na razvoj kulturne pismenosti u zajednici, razvoj publike te popularizaciji umjetnika i umjetnosti uopšte –  rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević povodom predstavljanja nagrađenih učeničkih radova u prostorijama Ministarstva.

On je istakao da će talentovani đaci imati mogućnost da kroz rad sa mentorima brže napreduju i steknu nova znanja i zahvalio svim kulturnim poslenicima koji su iskazali spremnost da na ovaj način podrže konkurs Ministarstva.


Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naglasio je da će učenici raditi sa mentorima koji su dokazani u svojim oblastima, što će im pomoći i usmjeriti ih u daljem školovanju.
Profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i akademski slikar Mladen Miljanović, koji je jedan od mentora, istakao je da se raduje radu sa učenicima jer se sjeća koliko je njemu za dalji rad značio ulazak u atelje i iskustva i impresije koje je tada doživio.

Učenik četvrtog razreda banjolučke Gimnazije Milan Vidović izrazio je zadovoljstvo što je njegova pjesma pod nazivom „Spas“ nagrađena na konkursu i dodao da će ga to sigurno podstaći da dalje planira da se bavi pisanjem poezije i proze.
– Ovako prenosim misli na papir i sprečavam da izblijede i nestanu – rekao je Vidović.
Na konkurs je u periodu od 29. januara do 19. februara pristiglo 220 radova srednjih škola, a najboljima na konkursu biće omogućeno da se upoznaju sa pojedinim vrstama umjetnosti na način da se uključe u sam proces stvaranja umjetnosti i steknu dragocjena iskustva na jedan potpuno drugačiji i nezaboravan način.

Stručna komisija izabrala je po tri nagrađena rada u šest oblasti umjetnosti – likovnoj, primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, u oblasti fotografije, književnosti, dramske umjetnosti, filma i muzike. Nagrađeni su učenici srednjih škola iz Banje Luke, Srebrenice, Zvornika, Prnjavora, Trebinja, Gradiške, Bijeljine, Teslića, Bileće i Broda.

Nagrada za učenike čiji su radovi izabrani u kategoriji likovne, primijenjene umjetnosti i dizajna biće rad u ateljeu Mladena Miljanovića i rad u studiju dizajna „Bunker“.

Za učenike čiji su radovi izabrani kao najbolji u kategoriji dramske umjetnosti, nagrada je prisustvovanje probama predstave, razrada dramskog teksta ili koncepta predstave sa dramskom umjetnicom Miljkom Brđanin iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Najbolji učenici u pisanju poezije imaće priliku da provedu vikend sa članovima „Džez poezi kabarea”, a njihov tekst će biti uvršten u repertoar i objavljen, dok će sa nagrađenima za prozni rad raditi književnici Tanja Stupar-Trifunović i Berislav Blagojević.

U oblasti muzike i filma, za učenike je obezbijeđen ulazak u studio sa „Sopotom“, prisustvovanje snimanju filma sa „Vizartom“ i radionica sa „Aeon“ produkcijom. U oblasti fotografije, sa osnovama fotografije i svojim stvaralaštvom učenike će upoznati Drago Vejnović i Tajana Dedić iz Udruženja građana „Prostor“.

Nagrađeni učenici će dobiti priliku da predstave sebe i svoj rad u posebnim televizijskim emisijama. Emisije će raditi Radio-televizija Republike Srpske baveći se istom temom, pod nazivom „Meni je važno“.

Održan sastanak sa roditeljima koji će primiti učenike iz Portugala

Danas je u prostorijama SŠC „Petar Kočić” održan radni sastanak sa roditeljima čija će djeca biti domaćini učenicima iz Portugala, čija delegacija će posjetiti školu početkom maja mjeseca ove godine.

– Roditelji su informisani od strane direktora, pomoćnika, psihologa i koordinatora za učenike o planu aktivnosti u periodu od 5-11. maja, kada naš grad budu posjetili gosti iz Portugala. Oni dolaze iz Barselosa, manjeg grada u blizini Porta. Roditelji su izrazili želju da vode goste na izlete kako bi im pokazali što više ljepota naše Republike Srpske. Naravno, oni žele da naši gosti probaju tradicionalna jela, a to neće biti teško organizovati. Upravo u tom periodu bićemo u prilici da im pokažemo šta je krsna slava, jer mnogo učenika slavi Đurđevdan – rekla je direktorica škole Biljana Pisić.

Tokom posjete Zvorniku planiran je prijem kod gradonačelnika Zorana Stevanovića, odlazak u Banjaluku i razgovor u ministarstvu prosvjete, posjeta školama u Bijeljini i Milićima. Pored toga, za goste će biti organizovana posjeta Vukovom Tršiću i Loznici.

(Vlada RS, Infobirač)