Posjeta zvorničkih srednjoškolaca kompaniji „Alumina“

ZVORNIK

Posjeta zvorničkih srednjoškolaca kompaniji „Alumina“

Učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika posjetili su danas kompaniju „Alumina“, u okviru redovnih nastavnih aktivnosti. Oko 40 učenika, drugog i trećeg razreda Gimnazije i Medicinske škole, članovi Biološke i Hemijske sekcije zvorničkog Srednjoškolskog centra, najviše vremena su proveli u laboratorijama „Alumine“.

Rukovodilac Službe laboratorija u „Alumini“ Gordana Ostojić upoznala je učenike sa procesima koji se odvijaju u fabričkim laboratorijama i sa radom instrumentalne opreme sa kojom ova kompanija raspolaže.

„Učenicima smo prezentovali rad naših laboratorija, mogli su da saznaju kako se rade razne vrste analiza, ali i da vide sa kakvom instrumentalnom opremom raspolaže naša fabrika“, rekla je Ostojić, naglasivši da su posjetu zvorničkih srednjoškolaca iskoristili i da ih zainteresuju za ovu vrstu posla, kako bi im, kako je rekla, pomogli kod njihove buduće profesionalne orijentacije.

U kompaniji „Alumina“ u posljednjih nekoliko godina uloženo je oko 700.000 KM u nabavku novih uređaja i opreme u dvije laboratorije, u kojima se godišnje uradi 250.000 do 300.000 različitih hemijskih analiza.

„Veoma nam je drago što smo danas bili u jednoj ovako velikoj fabrici, gdje smo mogli da se upoznamo sa savremenom laboratorijskom opremom i procesima koji se ovdje odvijaju“, rekla je Kristina Ilić, učenica drugog razreda Gimnazije, napomenuvši da je ovo za njih veoma dragocjeno iskustvo.

Profesor Nenad Drljača, koji je zajedno sa još tri profesora hemije i biologije, predvodio zvorničke srednjoškolce, naveo je da je ovo prva posjeta članova Biološke i Hemijske sekcije SŠC „Petar Kočić“ kompaniji „Alumina“, te da su do sada boravili na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku.

On je rekao da na ovaj način učenici pokušavaju da prošire svoja znanja koja mogu da steknu na predmetima biologije i hemije, ali i da malo više upoznaju prirodne nauke.

„Interesovanje naših učenika je bilo raznoliko, jer su tokom boravka u kompaniji „Alumina“ mogli da vide dosta toga i da se detaljno upoznaju sa pojedinim hemijskim i laboratorijskim procesima“, rekao je Drljača, izrazivši očekivanje da će se i ubuduće nastaviti sa ovakvim posjetama, koje su veoma korisne za srednjoškolce.

Kompaniju „Alumina“ redovno posjećuju i studenti Tehnološkog fakulteta u Zvorniku i Novom Sadu.

(Tekst i foto: Služba za odnose sa javnošću Kompanije „Alumina“)