Obilježeno 25 godina od smrti Spomenka Gostića

REGION

Obilježeno 25 godina od smrti Spomenka Gostića

Služenjem parastosa na groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj danas je obilježeno 25 godina od smrti Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske.

Parastosu je prisustvovao ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je poručio da se mora sačuvati od zaborava žrtva najmlađeg borca Vojske Republike Srpske, koji je utkao svoj život u Srpsku.

“Spomenko treba da bude primjer drugima kako se brani sloboda i kako se život ne štedi za slobodu i za ono što nam pripada, a to je srpstvo, naša vjera – to je naša država”, rekao je Savanović.

On je ocijenio da je Spomenko “žrtva dugodišnje etničke mržnje na ovim prostorima koja se manifestovala u posljednjem ratu”.

Savanović je rekao da je srpski narod kroz istoriju, a posebno u 20. vijeku, uvijek bio žrtva međunarodnih zavjera, iako je dao pun dobrinos u borbi za svoju i slobodu drugih.

On je ukazao da mladi moraju biti svjesni svoje istorije kako se ne bi ponovile iste greške u budućnosti.

Parastosu su prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Srspke Miladin Dragičević, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, članovi Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” iz Bijeljine, boračke organizacije iz Doboja, te omladine iz Bijeljine, Broda i Doboja.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić je nakon smrti majke i pogibije bake 1992. godine ostao sam i priključio se borcima Vojske Repulike Srpske u svom selu Јovići, gdje je sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike.

Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine na planini Ozren. Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Povodom obilježavanje 25 godina od smrti Gostića, u Bijeljini će 25. marta biti biti održana ulična atletska “Trka sjećanja” u njegovu čast.

Osnivači Filmskog dokumentarnog centra snimili su i dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži” koji je premijerno prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Film je prikazivan na festivalima širom Republike Srpske, Srbije i Ruske Federacije.

Šušljik: Sačuvati od zaborava Spomenkovu žrtvu

Predsjednik bijeljinskog odbora Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” Branislav Šušljik rekao je da je dužnost i obaveza da se od zaborava sačuva žrtva Spomenka Gostića, ali i svih koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

“Spomenko je i danas na vječnoj straži i mi mu moramo odati dužnu počast, zahvalnost i ukazati pažnju”, istakao je Šušljik.

On kaže da je djelo Spomenka Gostića trajno za srpski narod i otadžbinu Republiku Srpsku.

Šušljik je podsjetio da je ova organizacija u prethodnom periodu sprovela niz aktivnosti humanitarnog karaktera kako bi zaštitila lik i djelo srpskog borca, a prošle godine organizovali su i obnovu Gostićevog spomenika.

Autor dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži” Mile Savić izrazio je zadovoljstvo što je nakon projekcije filma od zaborava sačuvan lik i djelo Spomenka Gostića.

Savić je sa nekadašnjim saborcima Gostića, Udruženjem “Nasljeđe”, boračkim organizacijama iz Doboja, te navijačima “Vojvode” zapalio svijeće i položio vijenac na mjestu pogibije Spomenka Gostića.

(Izvor: Srna)