Projekcijom filma „Čuvari tišine“ počeo filmski kampus „Svijet filma“

ZVORNIK

Projekcijom filma „Čuvari tišine“ počeo filmski kampus „Svijet filma“

Projekcijom filma „Čuvari tišine“ istaknutog dokumentariste Dragana Elčića, u zvorničkom Domu omladine zvanično je počeo trodnevni Filmski kampus „Svijet filma“, čiji su organizatori Produkcija „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva i Dom omladine Zvornik.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović naglasio je da je filmsko veče u Zvorniku okupilo mladost i sugrađane zainteresovane za ovu vrstu umjetnosti.

„Ovo je prilika da naši đaci, srednjoškolci učestvuju u Filmskom kampusu, odnosno stvaranju zajedničkog umjetničkog dokumentarnog filma studenata filmskih akademija i zvorničkih sredoškolaca, koji će promovisati Zvornik i njegovo kulturno-istorisjko naslijeđe, te turističku ponudu grada“, rekao je Stevanović.

Ističući da se srednjoškolci po prvi put upoznaju kako nastaje dokumentarni film, Stevanović je rekao da su sa učenicima apsolventi režije, profesori režije, ljudi koji znaju praviti filmove, tako da će Zvornik, kao domaćin, dobiti dokumentarni film o gradu, znamenitostima i praktično svemu onome što žele da pokaže svijetu.

„Očekujem da će promocija dokumentarno-umjetničkog filma ‘Zvornik, to je moj grad’ biti premijerno prikazan u okviru obilježavanja 21. maja – Dana grada Zvornika“, rekao je Stevanović.

On se zahvalio direktoru produkcije „Prvi kadar“ Vitomiru Mitriću iz Istočnog Sarajeva i njegovim saradnicima što su odabrali grad Zvornik za domaćina festivala, na kome će biti prikazano nekoliko filmova.


Mitrić je istakao da je Zvornik jedan od prosperitetnih mladih gradova Republike Srpske u radu sa mladim ljudima u pozorištu, zbog čega je i odlučeno da se ovdje održi Filmski kampus, predavanje za mlade ljude o dokumentarnom filmu, te da se napravi Art dokumentarni film o gradu mladosti.
„U stvaranju filma učestvovaće polaznici radionice dokumentarnog filma koji će govoriti o svom gradu, o onome šta ih oduševljava, o onome šta bi promijenili, kao i ostali učesnici koji će govoriti o gradu Zvorniku sa istorijskog gledišta“, rekao je Mitrić.
Podsjetivši da je već pala prva klapa u snimanju ovog filma, odnosno razgovor sa gradonačelnikom, Mitrić je rekao da je vrlo zadovoljan sa onim što je do sada urađeno.
„Filmom koji nastane u ovom kampusu, svakako, produbićemo saradnju u kulturnom pogledu Istočnog Sarajeva i Zvornika, što je veoma značajno u današnje vrijeme u smislu decentralizacije kulture, tako da se u manjim gradovima događaju velike stvari kao što je ovaj kampus i početak snimanja dokumentarnog filma“, rekao je Mitrić.


Direktor Doma omladine Đorđe Deurić rekao je da, sama činjenica da je Zvornik prepoznat od filmske ekipe iz Istočnog Sarajeva, govori o kvalitetnim kulturnim sadržajima i u Domu omladine i u Zvorniku.
„Dom omladine želi da postigne tendenciju rasta do 170 kulturnih događaja u toku godine, odnosno da svakog radnog dana bude održana neka kulturna aktivnost, a Filmski kampus je jedna od takvih.
U okviru Filmskog kampusa, prikazan je kratki igrani film „Flafi“ reditelja Lee Filipovski iz Srbije, dobitnika kanadskog Oskara za najbolji kratki igrani film, i kratki igrani film „Ljubav na prvi pogled“, koji je dobitnik više od 50 najznačajnijih filmskih nagrada, režisera Marka Plejna iz Španije.

(Tekst i foto: Srna)