Srebrenica obilježila Dan opštine – Dodiku Plaketa sa zlatnim grbom

SREBRENICA

Srebrenica obilježila Dan opštine

Dodiku Plaketa sa zlatnim grbom

U Srebrenici je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i načelnika opštine Mladena Grujičića. Odmah nakon sastanka upriličena je svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj su uručena najveća opštinska priznanja.
Odlukom skupštinske većine, koju čine srpski odbornici, najveće opštinsko priznanje, Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica uručeno je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.


Plaketa sa srebrnim grbom opštine naknadno će biti uručena srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Plaketa sa bronzanim grbom dodjeljena je Međunarodnom forumu solidarnosti „EMAUS“.
Osim predsjednika Dodika i ministra Vulina na svečanoj sjednici prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, izaslanik predsjednika Srbije Imre Kern, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, nekoliko poslanika i veći broj načelnika opština iz Republike Srpske.
Dodik je rekao da najveće priznanje opštine Srebrenica, koje mu je dodijeljeno, ne doživljava kao pobjedu nad bilo kim, već kao priznanje za razvoj ove lokalne zajednice.


– Za mene je to priznanje, ne samo za moj rad, nego i za odnos Republike Srpske prema ovoj opštini u kontinuitetu, u teškim uslovima i poslijeratnoj obnovi Srebrenice – naveo je Dodik.
Naglasio je da je Srebrenica uvijek posmatrana kao lokalna zajednica u koju treba dodatno ulagati kako bi se „osposobila i počela fino da izgleda“, kao što se to već sada može primijetiti.
– Ovo je specifično mjesto zbog tragedije koja se ovdje desila, ali mjesto koje daje šansu da se pomirimo, da se ne dijeli bol, nego jednostavno da svi oni koji su odgovorni za bilo koji zločin odgovaraju, a da se bol poštuje i uvažava –  istakao je predsjednik Srpske.
Zahvalan je kako kaže Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću što je pomogao ovu lokalnu zajednicu na vidljiv način.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić zahvalio je predsjedniku Dodiku i čestitao dobitnicima opštinskih priznanja poželivši nastavak uspješne saradnje.
Govoreći o rezultatima rada, Grujičić je rekao da se Srebrenica oporavlja najviše zahvaljujući sredstvima od pet miliona evra koje je za ovu opštinu dodijelila Srbija, podršci predsjednika Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vlada Republike Srpske i Srbije.


Vulin je istakao da su Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić uvijek spremni da pomognu Srebrenici i Republici Srpskoj da se mir i stabilnost na ovim prostorima očuvaju. Vulin je rekao novinarima u Srebrenici, da se tek sada vidi koliko su bile pogrešne izjave da Srbin ne može da bude načelnik ove opštine, kao što i vidi da Srebrenica napreduje, da njeni građani žive bolje bez obzira na vjeru i naciju, da imaju nova radna mjesta, nove vrtiće i bolji život.


Nakon svečane sjednice i kulturno-umjetničkog programa, koji su priredili članovi Srpskog kulturnoumjetničkog društva „Sveti despot Stefan Lazarević“ iz Srebrenice delegacija Srpske i Srbije obišla je novoizgrađenu zgradu obdaništa.
Mališani iz ovdašnjeg dječijeg obdaništa „Poletarac“, koji će uskoro preseliti u novi objekat, priredili su za goste program dobrodošlice.

(Tekst i foto: Srna i RTRS)