Proizvodnja kornišona za 50 kooperanata iz Srebrenice, Bratunca i Milića

SREBRENICA

Proizvodnja kornišona za 50 kooperanata iz Srebrenice, Bratunca i Milića

OPZ „Drinaplod“ Srebrenica poziva zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa područja Srebrenice, Bratunca i Milića da se prijave na oglas za proizvodnju krastavaca kornišona za sezonu 2018. godine. Broj mjesta je ograničen na 50 novih kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona.

Cijena I klase je 1,30 KM po kg (veličine od 3-6 cm i obima od 2 cm),

Cijena II klase je 0,60 KM po kg (veličine od 6-9 cm i obima od 3 cm),

Cijena III klase je 0,15 KM po kg (veličine od 9-12 cm i obima od 4 cm)

Neophodno je da zastupljenost u otkupnoj količine bude najmanje 75% I klase, do 20% II klase, i 5 % III klasa. Sve proizvedene količine će biti otkupljene.

Zainteresovanim proizvođačima će OPZ „Drinaplod“ Srebrenica obezbijediti dovoljne količine sadnog materijala (rasada kornišona) za 1 dunum, hemijska đubriva, zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje, mrežu i žicu, odnosno kompletnu opremu i materijal za proizvodnju uz nadzor i pomoć stručnih osoba tokom cijelog procesa proizvodnje (od sadnje do berbe i isporuke).

Sadnja se vrši u mjesecu maju 2018. godine, a do tada je potrebno u aprilu pripremiti zemljište. Berba krastavaca započinje 30 do 40 dana nakon sadnje.

Cjelokupni troškovi se izbijaju iz ukupnog prihoda na kraju isplate predatih količina po klasama.

Uslov koji je neophodan za proizvodnju je adekvatna parcela i pristup vode radi navodnjavanja. Ostali detalji se uređuju međusobnim ugovorima i obavezama nakon prijava i obavljenih inicijalnih razgovora.

Svi zainteresovani po ovom oglasu mogu da dobiju detaljne informacije u kancelariji OPZ „Drinaplod“ Srebrenica (Market „Zvorničnka“ II sprat) svakim radnim danom od 9.00 – 15.00 časova.

Oglas ostaje otvoren do 31. marta 2018. godine.

(www.srebrenica.gov.ba)

Foto: Ilustracija, privatni arhiv)