Danilo Mirković iz Zvornika 50 puta darivao krv – Četiri brata Mirkovića zajedno dali krv više od 300 puta

ZVORNIK

Danilo Mirković iz Zvornika 50 puta darivao krv

Ljudska humanost ne poznaje granice, a najbolji primjeri za to su davaoci krvi. Četrdesetšestogodišnji Danilo Mirković je u Zvorniku poznat baš po tome. On je do sada 50 puta dobrovoljno dao dragocjenu tečnost, a već 29 godina je dobrovoljni davalac.

Četiri brata darivali krv više od 300 puta

Pored Danila i njegova trojica braće, Branislav, koji živi u Zvorniku, te Predrag i Nenad, koji žive u Višegradu su doborovoljni davaoci.
 – Nas četvorica smo zajedno, do sada, preko 300 puta dali krv – kaže Danilo.

O razlozima zašto je toliko puta dao krv, ne treba ni trošiti riječi, a zbog činjenice da ima rijetku krvnu grupu, AB pozitivnu, u posljednje vrijeme krv najčešće daje po pozivu.

– Učestvujem i u akcijama, nekad odem i sam dam krv, ali u posljednje vrijeme, kako su me već svi upoznali i znaju koje sam krvne grupe, uglavnom me zovu da dam krv kada je nekome potrebno – priča Mirković i dodaje da je dragocjenu tečnost prvi put dao u JNA 1989. godine.

– Planiram da budem davalac dok god me zdravlje služi – ističe Mirković i dodaje da je dva puta zbog hitnosti slučaja krv davao direktno iz vene u venu.

– Jedan takav slučaj je bio u Loznici, a drugi u Beogradu. Odazvao sam se na hitan apel i nije bilo vremena za čekanje – ispričao nam je Mirković, čija je supruga Ankica, takođe, dobrovoljni davalac i krv je do sada dala 22 puta.

Nagrađivan i od grada i od MUP-a

Za doborovoljno davalaštvo Danilo Mirković je od grada Zvornika dobio srebrnu plaketu „Stanko Nikolić“, kao i priznanje od MUP-a RS, čiji je pripadnik 23 godine, te od Gradskog udurženja ratnih vojnih invalida Zvornik.

 – U Zvorniku nema udruženja, kao u drugim gradovima, koja bi okupila sve dobrovoljne davaoce krvi te trenutno na tome sada radim – zaključio je Mirković.

Iz Policijske uprave Zvornik su istakli da veliki broj njihovih pripadnika redovno daje krv, a prilika da još jednom pokažu svoju humanost biće u okviru akcije koja će se održati povodom 4. aprila, kada se obilježava Dan policije Republike Srpske.

Z.Kuljić