Hoće li novi zakon zatvoriti 56 timova porodične medicine u RS?

REGION

Hoće li novi zakon zatvoriti 56 timova porodične medicine u RS?

Birčaković: Nema dovoljno pedijatara za decu do 15 godina

 

Prema najavama iz Udruženja doktora porodične medicine RS u pripremi je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi trebao da decu od 6 do 15 godine ponovo vrati kod pedijatara čime bi 56 timova porodične medicine u Republici Srpskoj ostalo bez pacijenata. Sa druge strane, smatra se da u RS nema dovoljno pedijatara ni za decu do 6 godine života, a spekuliše se da iza ove incijative stoji privatna praksa.

Goran Birčaković predsednik Udruženja doktora porodične medicine, područne regije Zvornik, koja pokriva devet lokalnih zajednica, kaže da će oni insistirati da se na ovu temu održi sastanak sa resornim ministrom i predsednikom RS Miloradom Dodikom kako do ovih izmena ne bi došlo.

 – Dobili smo informacije da je u pripremi zakon koji će decu od 6 do 15 godine iz timova porodične medicine ponovo vratiti pedijatrima, što će u praksi, po našem mišljenju biti neprovodivo. Smatramo da u RS, realno, nema dovoljno pedijatara ni za decu do 6 godina, gde na jednog pedijatra ide 800 dece, a najbolji primer za to, na našoj regiji, je Han Pijesak gde, po pričanju mojih kolega, pedijatar nikako ne dolazi već svu decu pregledaju doktori porodične medicine – kaže Birčaković i dodaje da će oni sve ove podatke izneti ministru i predsedniku, ako dođe do sastanaka, te se nada da ovakve izmene neće ostaviti u novom zakonu.

 – Ukoliko bi se navedena grupa dece prebacila kod pedijatara, u Republici Srpskoj bi 56 timova ostalo bez pacijenata što bi otežalo poslovanje svih domova zdravlja i lekare ostavilo bez posla. U Zvorniku u timovima porodične medicine ima registrovano 6.732, u Bijeljini 7.500 dece uzrasta od 6 do 15 godina. Uzmemo li u obzir da jedan tim porodične medicine broji oko 2.000 pacijenata samo u Zvorniku bi ostali bez tri, u Bijeljini bez četiri tima, a u RS bez 56 timova – naveo je Birčaković i ponovio da u RS nema toliko pedijatara, čime bi zakon bio neprovodiv u ovom delu.

On je naveo da nije bilo ni procena niti stručnog istraživanja kakvi su rezultati u lečenju dece od 6 do 15 godina bili od njihovog prelaska od pedijatara u timove porodične medicine.

 – Samo bi se na osnovu istraživanja moglo utvrditi da li su rezultati bolji ili lošiji pa tek nakon toga bi trebalo unositi predloge u novi zakon – smatra Birčaković.

On veruje da sve ove podatke znaju i odgovorni u resornom ministarstvu.

 – Mi smo spremni da sve ove argumente iznesemo i u ministarstvu, a naš predsednik udruženja na nivou RS Draško Kuprešak će se obratiti resornom ministru i predsedniku RS za razgovor na ovu temu – ističe Birčaković.

Spekuliše se da iza ove inicijative stoji privatna praksa, odnosno oni koji imaju pribatne ordinacije i pedijatrima bi ponudili veće plate i bolje uslove nego što sada imaju, jer bi oni imali zagarantovan posao, odnosno osiguran broj pacijenata koji bi garantovao ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

„Profitabilni pacijenti”

Već odavno se, među doktorima iz manjih opština, čuju glasine da nije isto poslovanje svih domova zdravlja zbog starosne strukture pacijenata. To zapravo znači da dom zdravlja u Šekovićima, gde je većina pacijenata iz reda starije populacije i njihovo lečenje je konstanto, i recimo u Palama ili Bijeljini ili drugim gradovima gde je veća studentska populacija, koja retko koristi zdravstvene usluge, nije isto, ali svi dobijaju isti novac po broju timova porodične medicine. Zbog toga se i smatra da bi privatni pedijatri imali još veću priliku za zaradu jer je populacija od 6 do 15 godine uglavnom zdrava populacija.

R.Jokić